назад

Адвокат відстояв у суді права потерпілої внаслідок Чорнобильської катастрофи

sud novСуть справи полягала в тому, що особа являється потерпілою внаслідок Чорнобильської катастрофи з числа евакуйованих у 1986 році із зони відчуження. Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» встановлено пільги та надбавки для таких осіб. Проте, Управління пенсійного фонду України в одному з районів м. Львова, не повністю здійснювало законні виплати громадянці. Внаслідок чого особі з адвокатом довелось відстоювати свої права в судах.

З метою захисту інтересів клієнта, адвокат Дмитро Микуш, підготував позовну заяву, в якій повно та всебічно обгрунтував позовні вимоги.

Позовні вимоги полягали в наступному: зобов’язати Пенсійний фонд України здійснити перерахунок стажу роботи з урахуванням норми Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; зобов’язати Пенсійний фонд України здійснити перерахунок та виплату пенсії з урахуванням її мінімального розміру починаючи з 2013 року та зобов’язати Пенсійний фонд України здійснити перерахунок та виплату надбавки до пенсії на дитину, як це передбачено чинним законодавством.

Адже, відповідно до вимог КАС України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.
Згідно із положеннями Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи» потерпілим дітям, зазначеним у пунктах 1-6 статті 27 цього Закону, та їх батькам надаються такі гарантовані державою компенсації та пільги – зарахування до стажу роботи одному з батьків часу догляду за потерпілою дитиною до досягнення нею віку 12 років.

У вищезгаданому законі зазначено, що особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, а саме: евакуйовані з 10-кілометрової зони відчуження у 1986 році (ч. 2 ст. 55).

В результаті, судом першої інстанції позовні вимоги було задоволено повністю.

Однак, управління Пенсійного фонду України оскаржило рішення суду першої інстанції, однак апеляційну скаргу залишено без задоволення, а постанову суду першої інстанції без змін.

На жаль, навіть судові рішення не стали достатнім аргументом для місцевого представництва ПФУ, тому адвокат змушений був звертатись і в органи виконавчої служби.

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Першому львівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

м. Львів, вул. Генерала Чупринки, 71; конт.тел.(032) 237-08-09.

Регіональний центр з надання БВПД у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх.
Тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).