назад

Адвокат відстояв у суді право клієнта на частку в спадщині

spad1     Завдяки діям адвоката Дмитра Сидорука суд визнав за спадкоємцем право власності на частку в спадщині та зобов’язав відповідача виплатити грошову компенсацію вартості частки у спадщині.

     До Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся чоловік з інвалідністю щодо визнання за ним права власності на частку в спадковому майні та виплати йому компенсації вартості частки цього майна.

     У місцевому центрі представляти інтереси клієнта уповноважили адвоката Дмитра Сидорука (доручення від 25.04.2018 № 26 ). Адвокат підготував до суду позовну заяву про поділ спадкового майна, у якій просив встановити факт належності майна спадкодавцеві та стягнути з відповідача на користь позивача грошову компенсацію вартості частки спадщини. 

     У позовній заяві адвокат зазначив, що майно дійсно належало спадкодавцеві на праві власності. А оскільки позивач та відповідач є спадкоємцями третьої черги, то відповідно до статті 1278 Цивільного кодексу України частки в спадщині кожного з них є рівними. Згідно з частиною другою статті 1278 ЦК України кожен зі спадкоємців має право на виділення його частки в натурі. Якщо виділення в натурі частки зі спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим, співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки (частина друга статті 364, частина перша статті 183 ЦК України). 

     Розглянувши позов, Красилівський районний суд Хмельницької області 11.01.2019 року виніс рішення про поділ спадкового майна, яким зобов’язав відповідача сплати позивачу грошову компенсацію вартості частки у спадщині.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.