назад

Адвокат з Чернігівщини допоміг відстояти право на пенсію членів сім’ї загиблого військовослужбовця

BPDУ листопаді 2017 року до Сновського бюро правової допомоги звернулося подружжя Б.. Звернення мотивовано тим, що Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернігівській області в порушення вимог чинного законодавства їм протиправно відмовлено у призначенні пенсії у зв’язку з втратою годувальника.

Відмова ГУ Пенсійного фонду України в Чернігівській області обґрунтована тим, що відповідно до ст.29 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» пенсії в разі втрати годувальника сім’ям військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, призначаються, якщо годувальник помер у період проходження служби або не пізніше 3 місяців після звільнення зі служби чи пізніше цього строку, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних у період проходження служби. Для призначення пенсії громадянам Б. по втраті годувальника законні підстави відсутні.

Менським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення адвокату Ігорю Савицькому від 28 листопада 2017 року за №3-558/17 та №3-560/17.

Ознайомившись з документами наданими громадянами Б., адвокат Ігор Савицький з’ясував, що син клієнтів був військовослужбовцем. У період часу з 30.11.2014 року по 28.09.2015 року проходив службу у зоні АТО, що підтверджується військовим квитком, наказами та посвідченням учасника бойових дій.

Згідно довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією від 01.03.2017 року військовослужбовець Б. отримав І групу інвалідності, причина – захворювання, так, пов’язане із захистом Батьківщини. З довідки про причину смерті військовослужбовця Б. вбачається, що причиною смерті послужило захворювання, так, пов’язане із захистом Батьківщини.

Батьки померлого звернулись до ГУ ПФУ в Чернігівській області з заявами про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника. У задоволенні заяв останнім було відмовлено.

Адвокат Ігор Савицький, зібравши необхідний пакет документів, звернувся до Чернігівського окружного адміністративного суду Чернігівської області з адміністративним позовом про скасування відповіді Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області та зобов’язання вчинити певні дії.

Судом встановлено, що позивачі, батьки померлого військовослужбовця Б., досягли пенсійного віку встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та отримуються пенсію за віком. Отже, батьки померлого є непрацездатними членами сім’ї померлого в розумінні Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнений з військової служби, та деяких інших осіб» та мають право на призначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника навіть незалежно від факту перебування на його утриманні.

Відповідно до ст. 31 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», членами сім’ї померлого, вважаються утриманцями годувальника, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які самі одержували будь-яку пенсію, мають право перейти на нову пенсію.

Відповідно до ч. 4 ст. 41 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», пенсія в разі втрати годувальника призначається кожному з батьків, дружині (чоловікові) загиблої (померлої) або пропалої безвісти особи офіцерського складу, прапорщика і мічмана, військовослужбовця надстрокової служби і військової служби за контрактом або особи, яка мас право на пенсію за цим Законом.

Згідно ст. 50 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», членам сімей осіб офіцерського складу, прапорщиків і мічманів, військовослужбовців надстрокової служби і військової служби за контрактом та деяких інших осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, та пенсіонерів з їх числа, які набули право на пенсію після смерті годувальника, – з дня виникнення права на пенсію, а батькам або дружині (чоловікові), які набули право на пенсію у разі втрати годувальника, – з дня звернення за пенсією.

15 лютого 2018 року рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду визнано протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області щодо відмови у призначенні пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сім’ї загиблого військовослужбовця. Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області зобов’язано призначити кожному з батьків померлого військовослужбовця пенсію у зв’язку з втратою годувальника починаючи з 26.05.2017 року, а саме: з дня звернення за пенсією.

Нагадуємо, що фахова правова допомога надається Сновським бюро правової допомоги з 09-00 год. до 18-00 год. з понеділка по п’ятницю за адресою: м. Сновськ, вул. Миру 51а, тел.: (04654) 2-13-48.

Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (04644) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.