назад
18.10.17

Адвокат з Кіровоградщини довів невинуватість клієнтки у скоєнні шахрайства

01Адвокат системи безоплатної правової допомоги Володимир Нестеров допоміг клієнтці, якій загрожувало покарання у виді позбавлення волі до дванадцяти років з конфіскацією майна.
4 березня 2016 року, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області дорученням № 415 було призначено Володимира Нестерова, для здійснення захисту за призначенням громадянці К., яка обвинувачувалась у вчиненні шахрайства в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК України). За вказані правопорушення, підзахисній загрожувало покарання у виді позбавлення волі до дванадцяти років з конфіскацією майна.
Згідно матеріалів справи, громадянка К., влаштувалась працювати до потерпілої П., яка здійснювала підприємницьку діяльність, реалізатором продовольчих товарів. Прийом на роботу здійснювався шляхом усної домовленості без оформлення офіційних документів та складення договору про матеріальну відповідальність.
Сторона обвинувачення в суді першої інстанції намагалась довести, що  громадянка К. в період часу з січня місяця 2007 року по 20 січня 2014 року шляхом обманних, протиправних дій, привласнювала певні суми коштів, отриманих від реалізації товарів, які належали потерпілій П.
13 червня 2016 року, вироком Бобринецького районного суду Кіровоградської області, обвинувачену К. було визнано винною та призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного майна в дохід держави.
На підставі ст. 75 КК України звільнено від призначеного основного покарання у виді п’яти років позбавлення волі з випробувальним строком три роки.
В апеляційній скарзі прокурор, не оспорюючи фактичних обставин справи, просив скасувати вирок, у зв’язку з невідповідністю міри покарання до вчиненого кримінального правопорушення, відсутністю підстав для застосування ст. 75 КК України  та призначити покарання у виді 5 років 3 місяці позбавлення волі з конфіскацією всього належного майна в дохід держави.
Адвокат Володимир Нестеров подав до суду заперечення до апеляційної скарги прокурора та потерпілої П., посилаючись на те, що вимоги викладені в апеляційній скарзі є необґрунтованими та безпідставними, тому не підлягають задоволенню.
В апеляційній скарзі захисник обвинуваченої К. просив скасувати вирок суду першої інстанції та постановити ухвалу про закриття кримінального провадження стосовно його клієнтки, відповідно до п. 2 ч.1 ст. 284 КК України за відсутністю у її діях складу кримінального правопорушення.
Обґрунтовуючи це тим, що під час досудового розслідування та суду не встановлено жодного доказу винуватості підзахисної у скоєнні шахрайства, а також того, що вона умисно заволоділа чужим майном або придбала його шляхом обману чи зловживання довірою. Володимир Нестеров зазначив, що судом першої інстанції не взято до уваги той факт, що документально не встановлено період утворення «так званої нестачі» і цей факт є суттєвим для встановлення вини обвинуваченої особи.
Обвинувачена К. під час  допиту наголошувала, що дійсно працювала в потерпілої П., але не з січня 2007 року, а з 2004 по 2007 роки.  З 2007 року обвинувачена вже самостійно здійснювала підприємницьку діяльність.
За фактичними обставинами між клієнткою адвоката Володимира Нестерова та потерпілою П. трудовий договір та договір про матеріальну відповідальність не укладався, в трудових відносинах вони не перебували і сама потерпіла не змогла пояснити природу своїх відносин з обвинуваченою К.
Адвокат наполягав на недоведеності стороною обвинувачення умислу клієнтки на заволодіння майна, тому в даному випадку відсутній склад злочину.
Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку. Відповідно до ч. 2 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.
15 червня 2017 року, Апеляційний суд Кіровоградської області задовольнив апеляційну скаргу та закрив кримінальне провадження відносно підзахисної Володимира Нестерова  (за ч.4 ст. 190 КК України) за відсутністю в її діях складу кримінального правопорушення.
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.