назад

Лекторій: «Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх» у смт. Кириківка

OkM 17102017 0117 жовтня заступник начальника Великописарівського бюро правової допомоги Євген Мороз  спільно з інспектором ювенальної превенції старшим лейтенантом поліції Юрієм Романенком провели інформаційно-роз’яснювальну лекцію для учнів 8-9 класів Заводської ЗОШ І-ІІІ ступенів Кириківської

селищної ради Великописарівського району Сумської області на тему: «Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх».

 

Мета заходу – запобігання правопорушенням, що вчиняються неповнолітніми.

OkM 17102017 01

Про вплив девіантної поведінки дітей на формування особистості та на життя у майбутньому, про кримінальну відповідальність, про це йшлося під час лекції.

Євген Мороз розповів школярам про адміністративну відповідальність: «Статтею 13 Кодекс України про адміністративні правопорушення України передбачено, що особи віком до 16-18 років, які вчинили адміністративні правопорушення, застосовуються відповідні заходи впливу. Цей вид відповідальністі для неповнолітнього може настати тільки тоді, коли 16 років йому виповнилось саме до моменту вчинення протиправного діян­ня, а не до вирішення питання про притягнення його до адміністративної відповідальності». Він також проінформував про заходи, які можуть бути застосовані до неповнолітніх (Ст. 24-1 КУпАП), а саме: зобов’язання публічно або в іншій формі вибачитись перед потерпілим; попередження;догана або сувора догана;передання неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, або під нагляд педагогічному чи трудовому колективу за їх згодою, а також окремим грома­дянам на їх прохання.

OkM 17102017 02

Євген Мороз не залишив поза увагою і цивільну та кримінальну відповідальність. Зокрема особливу увагу акцентував на віковому цензі. Із його слів: «Малолітні особи не відповідають за заподіяну шкоду. Згідно ст. 1178 ЦК України за заподіяну шкоду особами, що не досягли 14 років несуть відповідальність їхні батьки (усиновлювачі), опікуни, навчальні, виховні та інші установи, якщо вони не доведуть, що шкоду було завдано не з їх вини.У випадку ж заподіяння шкоди неповнолітнім у віці від 14 до 18 років він відповідає на загальних підставах. Якщо в нього немає майна чи заробітку достатнього для відшкодування шкоди, шкода відшкодовується цілком чи у частині, якої не вистачає, його батьками».

Учні отримали інформаційні буклети «Дрібне хуліганство, як адміністративне правопорушення», розроблений юристами Охтирського МЦ з наданння БВПД.

12 жовтня у с. Рябина серед жителів населеного пункту проведено «вуличне  інформування» по вулиці Луговій, під час якого заступник начальника Великописарівського бюро правової допомоги Євген Мороз проінформував про систему безоплатної правової допомоги України – функції та завдання, порядок звернення за правовою допомогою.

OkM 17102017 03

 

Довідково: Великописарівське бюро правової допомоги: вул. Я. Мудрого, 1; т. (05457) 5-15-20.