назад

Адвокат з Кривого Рогу домоглася поновлення на роботі 24-х військовослужбовців

Dnipro RagozinaЗавдяки професійним діям адвоката системи БПД Оксани Рагозіної, яка представляла інтереси свого клієнта, призваного до лав Збройних сил України, чоловіка та ще 23 військовослужбовці було поновлено на роботі після незаконного звільнення працедавцем.  

 

 До Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся чоловік з проханням допомогти у вирішенні проблеми – його було незаконно звільнено з роботи на одній із шахт міста. Відповідно до Закону України «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України відносно удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації», всі особи, призвані на військову службу під час дії Закону «Про мобілізацію», у разі їх звільнення, повинні бути поновлені на роботі зі сплатою їм, за рахунок бюджету, середньомісячної заробітної плати за період перебування на військовій службі.

 Всупереч закону, поки клієнт перебував на військовій службі, його не було поновлено на роботі, хоча його мати неодноразово зверталась на підприємство та надавала усі необхідні нормативи та роз’яснення, які отримала на свої звернення від Міністерства соціальної політики України та Дніпропетровської обласної держадміністрації.

 Намагаючись відновити справедливість, мати військовослужбовця наполягла, аби той, скориставшись відпусткою, звернувся за безоплатною правовою допомогою. Дослухавшись материних порад, чоловік завітав до Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД.

 Центр видав доручення № 122 від 04.11.2015 адвокату Оксані Рогозіній, яка взялася допомагати клієнтові у цій справі. 

 Адвокат, швидко розібралась в ситуації і підготувала запити на підприємство з детальним роз’ясненням ситуації, що склалась. На що правник отримала негативну відповідь, після чого нею було підготовлено та подано до Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу  позовну заяву, в якій вона обґрунтувала необхідність поновлення військовослужбовця на посаді та законні підстави для виплати йому заробітної плати у розмірі середнього заробітку за період з моменту звільнення.

 Вимоги до відповідача було сформульовано наступним чином:

  1. 1.Поновити позивача на посаді електрослюсаря черговим та з ремонту устаткування підприємства-відповідача з дати звільнення, оскільки після вступу в силу ЗУ № 1275VII «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України відносно удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації» таке звільнення є незаконним.
  2. 2.Зобов’язати підприємство-відповідача нарахувати та виплатити середню заробітну плату на користь громадянина П., починаючи з 28.04.2015, продовжуючи її нарахування та виплату на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, але не більше одного року з дня звільнення.

  Після подачі позовної заяви до суду підприємство-відповідач ще раз переглянуло ситуацію, що склалася, та вирішило не вступати у судові суперечки. Уже на другому судовому засіданні адвокату Оксані Рагозіній було надано наказ про поновлення на роботі не тільки її клієнта, чиї інтереси в суді вона представляла, але й інших 23 хлопців-шахтарів, призваних на строкову службу в особливий період.

Підприємство також надало документи, які підтверджують готовність виплатити поновленим на роботі строковикам середню заробітну плату, починаючи з моменту їх звільнення у зв’язку із призовом на строкову військову службу під час мобілізації. Загальна сума, яку підприємство повинно виплатити незаконно звільнених працівникам, склала понад один мільйон гривень.