назад
18.01.17

Адвокат з Кривого Рогу допоміг 33-річному чоловіку з особливими фізичними потребами вперше в житті отримати паспорт

Зеленк на33-річний громадянин А., ром за національністю, який був нещодавно звільнений з місць позбавлення волі, звернувся до Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД за допомогою.  Справа в тому, що чоловік досі не мав паспорта громадянина України.  Засудженим він буз з 18 років – за результатами експертизи, а з місць позбавлення волі вийшов із відповідною довідкою. Свідоцтва про народження у людини теж не було, бо його ніхто ніколи і не оформлював. Тож не дивно, що чоловік, який до того ж мав особливі фізичні потреби, опинився у складній ситуації.

За таких обставин розпочинати нове життя та інтегруватись у соціум вкрай важко. Без паспорта чоловікові також неможливо було оформити пенсію з інвалідності по втраті зору, яка була встановлена під час перебування у виправній колонії. До того ж, він потребує постійного стороннього нагляду.

До справи за дорученням центру від 08.06.2016 № 367 взялась адвокат Наталя Зеленкіна. Її підопічний, виявилося, ні писати, ні читати не вміє. Відповідна довідка медичного закладу, що могла б підтвердити факт його народження, відсутня, що унеможливлювало реєстрацію органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження. Місце пологів матері заявнику теж було невідоме.

Знадобилось майже три місяці для отримання адвокатом всіх необхідних відповідей на запити, які було направлено в суди, міграційну службу, до відділу реєстрації місця проживання. Спираючись на отриману інформацію, адвокат підготувала позов про встановлення факту народження, який розглядався у Довгинцівському суді міста Кривого Рогу – за місцем проживання особи.

Юрист належно зібрав достатні докази, які доводили, що громадянин А. дійсно народився у місті Кривому Розі Дніпропетровської області. У результаті, суд виніс позитивне рішення щодо встановлення факту народження на користь клієнта. Це дає йому змогу оформити свідоцтво про народження, а вже на його підставі — і паспорт громадянина України. А отже – і пенсію з інвалідності. Таким чином, питання, яке не вирішувалось роками, було вирішено в судовому порядку завдяки роботі адвоката Наталії Зеленкіної.

Нагадаємо, що звернутись за призначенням адвоката за рахунок держави  можна до Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що розташований за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, тел. (056)405-54-04; (098)040-83-70.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).