назад

АДВОКАТ З ПОЛТАВЩИНИ ДОМІГСЯ ВИПРАВДАЛЬНОГО ВИРОКУ ДЛЯ КЛІЄНТА

17293a81b677bb432bb719f138a1df8c

За оперативною інформацією протягом  2016 року Регіональним центром з надання БВПД у Полтавській області було видано 4567 доручень адвокатам для надання БВПД у кримінальних справах. Слід зазначити, що це не просто кількісні показники, за кожною цифрою стоїть доля окремої людини, яка опинилася в складній і не досить приємній життєвій ситуації і яка потребує кваліфікованої правової допомоги. За результатами роботи адвокатів системи БВПД Полтавської області налічується  580 успішних справ адвокатів.

Регіональний  центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області узагальнює приклади успішних справ адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу. Виправдувальні вироки, зменшення обсягу обвинувачення, призначення покарання у вигляді мінімальної санкції, визначеної законом, або призначення більш м’якого покарання, ніж  передбачено законом,  закриття кримінального провадження, обрання запобіжного заходу, не пов’язаного з триманням під вартою або зміна запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на не пов’язаний з обмеженням волі та інші.

Нижче до уваги читача безпосередні результати роботи системи на прикладі успішного захисту клієнтів адвокатами системи БВПД Полтавщини.

У рамках кримінального провадження № 12015170270000642 адвокату  Василю Мізіну  було видано доручення для здійснення захисту за призначенням від 22.06.2016 № 016-0001982. 

Адвокатом здійснювався захист клієнта, якого підозрювали у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.115 КК України (вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині). В судовому засіданні за клопотанням сторони обвинувачення на обґрунтування вини клієнта у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, судом було залучено та досліджені письмові докази, допитано потерпілих, свідків та експертів. Дослідивши всі обставини кримінального провадження та оцінивши наданні докази з точки зору належності, допустимості та достовірності, а сукупність наданих стороною обвинувачення доказів з точки зору достатності та взаємозв’язку, суд дійшов висновку, що винуватість обвинуваченого не доведена. Ч. 12 ст. 290 КПК України встановлено, що якщо сторона кримінального провадження не здійснить відкриття матеріалів відповідно до положень цієї статті, суд не має права допустити відомості, що містяться в них, як докази. Також судом було встановлено, що докази надані стороною обвинувачення є похідними та/або носять інформаційний характер і не можуть бути покладені в основу обвинувального вироку. Адвокат керуючись ч.1 ст. 17 КПК України, (особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили), ч.1 ст. 337 КПК України (судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, і лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акта), ч. 3 ст. 373 (обвинувальний вирок не може ґрунтуватися на припущеннях і ухвалюється лише за умови доведення у ході судового розгляду винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення) та п.2 ч. 1 ст. 373 КПК України (виправдувальний вирок ухвалюється у разі, якщо не доведено кримінальне правопорушення вчинене обвинуваченим) просив суд винести виправдувальний вирок стосовно свого клієнта. Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.369-377 КПК України, колегія суддів визнала клієнта невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст 115 КК України та виправдала за недоведеністю вчинення ним кримінального правопорушення.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Контактний телефон: (0532) 56-26-66

Електронна адреса: office.poltava@legalaid.gov.ua

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.