назад
30.08.17

Адвокат з Вінниччини допоміг дитині залишитися з матір’ю

Vinnytsya KovganychЧоловік-іноземець хотів забрати малолітнього сина проживати в іншу країну. За допомогою адвоката жінка відстояла в судовому порядку своє право виховувати дитину в Україні.

У квітні 2016 року до Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка А., бажаючи встановити місце проживання її трирічного сина у судовому порядку. Для представництва її інтересів у суді був призначений адвокат Володимир Ковганич, згідно доручення №112 від 11 квітня 2016 року.

Під час ознайомлення з матеріалами справи адвокат встановив, що з березня 2014 року по січень 2016 року громадянка А. (позивач) перебувала у зареєстрованому шлюбі з громадянином Королівства Нідерландів (відповідачем). Від шлюбу подружжя має сина, який від дня свого народження проживає разом з матір’ю у м. Вінниця та є громадянином України. Жінка не дійшла згоди з батьком дитини щодо проживання сина, тому звернулася до судової системи, щоб встановити місце проживання дитини. Хлопчик постійно мешкає разом з матір’ю, а батько спілкується з ним лише під час відвідування України у встановлені дні та години у присутності матері.

Правова позиція Володимира Ковганича ґрунтувалась на нормах ст. ст. 19, 160, 161 Сімейного кодексу України, відповідно до яких місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися судом. При розгляді судом спорів щодо місця проживання дитини обов’язковою є участь органу опіки та піклування. Вони подають до суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

У суді адвокат довів, що громадянка А. разом із сином мешкають у приватному будинку батьків, в якому є всі умови для проживання. Будинок обладнаний сучасним комунальним побутовим забезпеченням, двір благоустроєний з умовами для ігор дитини. Позивачка матеріально забезпечена, а також у вихованні сина беруть участь її батьки. Для дитини створені всі умови для проживання, виховання та утримання. За місцем проживання жінка характеризується з позитивної сторони, шкідливих звичок не має, стан здоров’я задовільний.

Разом із тим під час розгляду справи Володимиру Ковганичу вдалося довести, що батько хлопчика не може дати належного виховання, розвитку, а також забезпечити нормальні умови для проживання неповнолітнього сина.

У судовому засіданні представник органу опіки та піклування Вінницької міської ради не заперечувала щодо задоволення позову. Згідно з висновком виконавчого комітету Вінницької міської ради від 15 грудня 2016 року визнано доцільним визначити місце проживання малолітньої дитини з матір’ю.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, Вінницький міський суд Вінницької області 23 травня 2017 року виніс рішення, яким позов задоволений та визначене місце проживання малолітнього сина з вінничанкою. 3 червня 2017 року зазначене рішення набрало законної сили.

Нагадуємо, що Вінницький місцевий центр з надання БВПД працює за адресою: м. Вінниця, вул. Порика, 29, тел.: (0432) 56-01-80.

Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106