назад

Адвокатам Полтавщини розповіли про особливості роботи у системі БПД та про умови проведення конкурсу для адвокатів

IMG 20171208 161225

8 грудня, у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  відбулася зустріч представників системи БПД  з адвокатами, які виявили бажання пройти конкурс з відбору адвокатів, що залучаються для надання БВПД.  Захід мав на меті ознайомити учасників з системою надання безоплатної  правової допомоги; порядком та умовами укладення контрактів з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі, та договорів з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі; особливостями оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу та умовами проведення конкурсу, реєстрації учасників у конкурсі, проходження дистанційного курсу, а також критеріями та методикою оцінювання адвокатів.

Учасниками заходу стали фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області, керівники Першого та  Другого полтавського місцевих центрів з надання БВПД, адвокати, які співпрацюють з Регіональним та місцевими центрами  та адвокати, які виявили бажання взяти участь у конкурсі.

«Для нас дуже важливим є інформування про нашу роботу не лише громадян, задля розширення їх можливостей скористатися якісними правовими послугами, а й  проводити відповідну роботу для адвокатів,  задля  того, щоб вони могли знати про особливості нашої роботи та залучатися до неї шляхом у часті у конкурсному відборі, щоб Полтавщина була охоплена якісною правовою допомогою у повній мірі» – зазначив Олександр Черчатий при відкритті заходу.IMG 20171208 160859

Про порядок організації надання безоплатної вторинної правової допомоги учасники дізналися з виступу начальниці відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами, Людмила Армеєва. Вона розповіла  адвокатом про порядок інформування Регіонального центру уповноваженими особами, особливості розподілу доручень між адвокатами та  формування графіку чергувань.

Порядок оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу розкрито у виступі в.о. начальника відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Миколи Карпінського. За його словами, розмір оплати за годину роботи адвоката за надання правової допомоги (Огод) становить з 1 січня 2018 р. – 5 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на момент подання адвокатом акта надання безоплатної вторинної правової допомоги з відповідними додатками (далі – акт) до відповідного центру.IMG 20171208 161112

«При виконанні доручення щодо здійснення захисту за призначенням адвокат може отримувати, наприклад: на стадії досудового розслідування (ДР) уразі вчинення клієнтом злочину  середньої тяжкості –  436,10 грн. На стадії суду першої інстанції (С1) за виконання цього ж доручення у разі затвердження угоди про винуватість з призначенням мінімального строку покарання та звільненням клієнта від відбування покарання випробуванням (статті 75,79,104 КК України) – 1349,70. На стадії звітування по суду апеляційної (С2) або касаційної (С3) інстанції у разі залишення без змін рішення суду попередньої інстанції при умові оскарження стороною обвинувачення в суді апеляційної, касаційної інстанції, Верховному Суді України – 673,97» – додав Микола Карпінський.

Заступник начальника відділу фінансів, контрактно-договірної роботи та бухгалтерського обліку Любов Гуржій поінформувала присутніх про порядок та умови укладення контрактів з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі, та договорів з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі.

 Враховуючи те, що з 18 листопада  оголошений конкурс з відбору адвокатів, які бажають співпрацювати із системою БВПД, одним із питань, яке розглядалося під час зустрічі було ознайомлення учасників з умовами проведення конкурсу, порядком реєстрації учасників у конкурсі, проходження дистанційного курсу, а також критеріями та методикою оцінювання адвокатів. Про це йшлося у матеріалах, підготовлених заступником директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській області Ігорем Клименком.

           «Для того, щоб взяти участь у конкурсі, адвокатам, необхідно перш за все зареєструватися на веб-сторінці http://contest.legalaid.gov.ua з 18 листопада до 17 грудня 2017 року заповнити онлайн анкету та біографічну довідку. При цьому слід зазначити адресу електронної пошти для отримання інформації у зв’язку з конкурсом та регіон, у якому адвокат проходитиме індивідуальну співбесіду з конкурсною комісією; завантажити посвідчені (підписані) адвокатом скановані копії заяви, усіх заповнених сторінок паспорта (чи іншого документа, що посвідчує особу), свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю та мотиваційного листа (у довільній формі обсягом до 500 слів).» – повідомили адвокатам фахівці Регіонального центру.

        Крім того,  увагу учасників акцентували на тому, що за фактом реєстрації адвокат отримає повідомлення КЦ про прийняття заявки на опрацювання. Після перевірки наявності надісланих копій документів, адвоката буде поінформовано про їх відповідність чи невідповідність встановленим вимогам за вказаною адвокатом адресою електронної пошти. У разі отримання повідомлення про невідповідність документів встановленим вимогам реєстрацію можна пройти повторно (до завершення строку реєстрації).

         Про переваги роботи в системи БВПД розповіла колегам  адвокат, яка співпрацює із системою БПД, Людмила Тимохіна.

 Директор Другого полтавського МЦ з надання БВПД,  Людмила Бубир розповіла  адковатам про особливості роботи місцевих центрів щодо видачі доручень у цивільному та адміністративному процесі. 

 Захід пройшов у форматі жвавої дискусії, адвокати ставили питання щодо оплати праці, умов проведення конкурсу тощо.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.