назад
26.11.19

Адвокати Кіровоградщини аналізували етичні аспекти надання правової допомоги Pro Bono та навчались долати синдром професійного вигорання

Як підвищити свою стійкість до стресових ситуацій? Як побороти апатію і ефективно протистояти критичним ситуаціям? Як визначать індивідуальний рівень вигорання і кількісний показник стресу, що супроводжує вигорання? Які етичні аспекти надання адвокатом правової допомоги Pro Bono? На ці запитання шукали відповіді адвокати, які співпрацюють з центрами безоплатної вторинної правової допомоги Кіровоградщини, під час тренінгу «Етичні аспекти надання адвокатом правової допомоги Pro Bono. Профілактика та подолання синдрому професійного вигорання».

Під час тренінгу адвокати опановували антистресові техніки, з’ясовували причини, наслідки, шляхи профілактики та подолання синдрому професійного вигорання.

«Вигорання – це синдром, що виникає внаслідок хронічного стресу на робочому місці. Профілактика емоційного вигорання починається з уміння розпізнавати і розуміти суть проблеми, захищати свою нервову систему засобами психологічної саморегуляції», – роз’яснила тренерка, адвокатка Оксана Сьора.

Також учасники тренінгу розглянули порядок роботи адвоката в просторі Pro Bono. Зокрема, обговорили потреби системи з надання безоплатної правової допомоги в такій співпраці з адвокатами. Адже, якщо за правовою допомогою звернулася людина, яка не має права на БВПД, однак не в змозі звернутися до приватного адвоката, працівники системи мають допомогти такій людині отримати допомогу адвоката Pro Bono.

«Система з надання безоплатної правової допомоги разом з партнерами протягом останніх років робить все необхідне задля захисту прав громадян України. Але не завжди особи, що звертаються до центів мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Тому, центри БВПД залучають адвокатів до надання правової допомоги особам в порядку Pro Bono», – наголосив тренер, керівник правового клубу PRAVOKATOR. Дніпро Сергій Лисак.

Також Сергій Лисак підкреслив, що кожен адвокат, який надає чи бажає надавати правову допомогу на умовах Pro Bono, матиме такі  можливості:

  • публічно заявити про свою готовність надавати правову допомогу на умовах Pro Bono та отримати відповідну відмітку «Pro Bono» в особистому профайлі в ЄРАУ, що буде свідчити про це;
  • поширити за допомогою ресурсів НААУ та простору Pro Bono інформацію про свої справи, за якими надається чи була надана правова допомога на умовах Pro Bono.

Під час тренінгу учасники працювали в групах, розглядали практичні кейси, виконували завдання.

Довідково.

Pro Bono (від з лат. pro bono publico, дослівно — для суспільного добра) — фраза, яка означає професійні послуги, що надаються добровільно і безоплатно, для користі громади, особливо для тих осіб, які не мають коштів для оплати цих послуг. Послуги Pro Bono, головним чином, надають юридичні фірми, а також маркетингові, консалтингові, технологічні фірми та ін. Правники в більшості штатів США серед етичних засад діяльності, встановлених своєю правничою асоціацією (англ. – American Bar Association), мають обов’язок щорічно відпрацювати щонайменше 50 годин послугами pro bono.