назад
26.11.19

Робочий візит директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка на Черкащину

22 листопада з робочим візитом на Черкащині перебував директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк. Відбулася зустріч з ректором Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександром Черевком, викладачами та студентами університету, міським головою м. Черкаси Анатолієм Бондаренком, адвокатами, які співпрацюють з системою БПД Черкаської області, керівним складом Регіонального і місцевих центрів з надання БВПД.
Під час зустрічі із студентами у форматі відкритого діалогу презентовано систему БПД, результати її роботи, досягнення, бачення подальшого розвитку. Акцентовано увагу на таких важливих проєктах системи БПД, як відновне правосуддя, медіація та українська правова Вікіпедія – довідково-інформаційна платформа правових консультацій WikiLegalaid.
Очільник системи БПД порадив майбутнім юристам спиратись лише на власні знання, які можуть відкрити для них багато шляхів. Зокрема, для роботи у системі надання безоплатної правової допомоги.
Олексій Бонюк спільно з директором Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області Віктором Левицьким, провів робочу зустріч з міським головою Черкас Анатолієм Бондаренком під час якої обговорено можливість створення в Черкасах комплексного сервісного центру правосуддя за рахунок об’єднання зусиль Координаційного центру з надання правової допомоги, Регіонального і місцевих центрів з надання БВПД Черкаської області та органів місцевого самоврядування.

Нині судова система зазнає чималих змін. Коли і чим закінчиться судова реформа, прогнозувати важко. Тож, на нашу думку, на часі перейняти позитивний європейський досвід і частину справ взагалі вивести з компетенції судів. Суди перевантажені, люди місяцями чекають розгляду справ, які можна швидше й не менш ефективно розглянути і поза судом. Реалізувати це на практиці могли б саме такі громадські центри правосуддя, які ми хочемо створити на місцях», – зауважив Олексій Бонюк.

«Головною ж перевагою таких громадських центрів правосуддя є те, що вони – дійсно громадські. Тобто місцеві, доступні, ефективні для потреб конкретної громади. Для цього ми власними зусиллями проведемо дослідження правових потреб жителів Черкас і врахуємо їх, щоб у майбутньому забезпечити цей сервіс», – наголосив директор Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області Віктор Левицький.

Ініціативу Координаційного центру з надання правової допомоги міський голова Черкас Анатолій Бондаренко назвав вкрай корисною та необхідною для громади міста. Під час зустрічі досягнуто домовленості про розробку концепції пілотного проекту зі створення громадського центру правосуддя у м. Черкаси.

В рамках робочого візиту проведено зустріч з адвокатами, які надають БВПД у Черкаській області. Участь у ній взяли також заступник голови Ради адвокатів Черкаської  області Віталій Деревянко та член КДКА НААУ Олексій Кузьмінський.

Обговорено питання внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають БВПД, оформлення адвокатами актів для оплати наданих послуг, функціонування електронного кабінету адвоката, необхідності проведення навчань з підвищення кваліфікації адвокатів тощо.

Окремо висвітлено ініціативу Координаційного центру з надання правової допомоги щодо запровадження спрощеної системи оподаткування адвокатів. Адвокати висловили свої пропозиції.


Також Олексієм Бонюком проведено нараду з директорами Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД Черкаської області. Обговорено подальший розвиток системи надання безоплатної правової допомоги, співпрацю з місцевою владою та територіальними громадами, ключові правові питання, які турбують громадян тощо. Окреслено пріоритетні напрями діяльності на 2020 рік.

Керівниками місцевих центрів презентовано результати роботи за період 2015 – 2019 років.

Цього ж дня відбувся запис у форматі інтерв’ю директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка на Черкаській ТРК “Ільдана”.