назад
09.11.16

Адвокати, що надають безоплатну правову допомогу, відвідали тренінг

IMG 6010Відбувся тренінг для адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, на тему «Організація проведення негласних слідчих (розшукових) дій та використання їх результатів у кримінальному провадженні».

Тренінг вів адвокат Роман Гайдай.

Тренінг був побудований на прикладах реальних справ, з якими працював адвокат. На початку тренінгу говорили про те, хто та за яких причин приймає рішення про проведення негласних слідчих дій та про те, що навіть ухвала про них не є гарантією того, що все фіксується у законний спосіб і може згодом використовуватися на суді. Торкнулися і фіксування такого рішення, що має бути зареєстрованим та внесеним до реєстру матеріалів досудового розслідування.

Значна частина тренінгу була присвячена тому, які риси проведених негласних слідчих дій вказують на те, що було застосовано спонукання: повторення пропозиції, підвищення ціни, нагадування тощо, та чи було би здійснено злочин без втручання уповноваженого агента.

Обговорювали також і помилки у протоколах: їх можуть складати пізніше, складати одноособово або підмінювати поняття. Так, наприклад, у протоколі може фіксуватися не сама слідча дія, а процес перегляду відеозйомки вже по її завершенню.

Оскільки обвинувачення не може ґрунтуватися на даних, отриманих з порушення конституційних прав особи, і матеріал, здобутий незаконно, не може братися до уваги під час суду, важливою також є і практика оскарження на підготовчому засіданні рішень, що бути прийняті у досудовому розслідування. Серед можливих причин недоліків Роман Гайдай назвав відсутність у постанові даних місце і час проведення слідчих дій, відсутність даних про особо уповноваженого агента, а також брак даних про відсутність провокації.

І тема тренінгу, і аргументи доповідача викликали жваве обговорення серед адвокатів, що надають безоплатну правову допомогу.

IMG 6002 IMG 5986 IMG 5962