назад
23.02.18

Адвокати системи БПД створюють неформальну групу підтримки колег у резонансних справах

ASS3176 825x400Щоб запобігти впливу та можливому тиску на адвокатів, які співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги, захисники заявили про створення неформальної групи для підтримки колег у резонансних справах. Підтримка стосуватиметься захисту від психологічного та, в деяких випадках, від фізичного впливу на адвокатів, які захищають клієнтів за дорученням держави відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».

Про це сьогодні, 22 лютого 2018 р., під час прес-брифінгу в «Українському кризовому медіа центрі» заявили адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, в тому числі, які є захисниками В.Януковича, С.Курченка та інших.

За словами директорки Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Оксани Василяки, втручання в роботу регіонального центру або адвокатів, які співпрацюють із системою надання безоплатної правової допомоги, є неприпустимим, хоча інколи і спостерігається у резонансних справах.

«За період діяльності центру спостерігались неоднозначні ситуації, коли центр отримував усні чи письмові звернення щодо відкликання адвокатів, які залучалися рішенням судів у судові провадження в силу різного трактування законодавства», – сказала Оксана Василяка.

ASS3179 825x400

Вона також навела статистику, за якої з 2013 року Регіональний центр видав понад 28 тисяч доручень адвокатам. З них понад 700 – це представлення інтересів підзахисних у спеціальних досудових розслідуваннях або провадженнях. Лише по місту Києву адвокати здобули 42 виправдувальних вироків, в тому числі маємо 1 виправдувальний вирок щодо здійснення спеціально судового провадження.

Як розповів адвокат В.Януковича за дорученням Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві Іван Ангелін, він відчуває тиск на себе, як зі сторони певних представників адвокатського середовища, так і з боку суспільства.

«Як професійний адвокат, я був і буду максимально об’єктивно підходити до роботи над будь-якою справою. Надалі буду готовий захищати права громадян, які будуть потребувати правового захисту держави. І не важливо, якого соціального статусу буде підзахисний», – наголосив Іван Ангелін.

ASS3188 825x400

Він розповів, що його клієнт відмовився від участі власних захисників у судовому процесі. Саме це стало причиною того, що Івану Ангеліну видали доручення на ведення цієї справи.

«Органи слідства та органи державної влади не мають можливості встановити місце знаходження мого клієнта. Я, як адвокат системи безоплатної правової допомоги, тим паче не маю можливості здійснювати розшук свого клієнта задля узгодження позиції захисту, – розповідає Іван Ангелін. У такому випадку адвокат має виходити з того, що клієнт заперечує проти пред’явлених підозр. Адвокат має будувати свою лінію захисту, виходячи виключно з даної позиції».

Його підтримує також Олексій Дрюк, адвокат С.Курченка за дорученням Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві.

«Дуже важливим є розуміння суспільства щодо роботи гарантованого державою адвоката. Часто захисника ототожнюють із підзахисним. Це не припустимо. Адвокат здійснює свою роботу незалежно та об’єктивно задля забезпечення правосуддя», – відзначив Дрюк.

За словами начальниці Управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Вікторії Мітько, адвокат Ангелін звернувся до центру з проханням оцінити, чи виконав він мінімальний алгоритм дій, передбачених Стандартами якості надання БВПД у кримінальному процесі.

«Така перевірка відбувається в даному процесі. Але проводити оцінку професійним діям Ангеліна, чи дотримується він професійної етики при наданні БПД – буде здійснювати професійна спільнота адвокатів», – зазначила Вікторія Мітько.

Вона додала, що процес, про який іде мова, має великий резонанс, і суспільство з моральної точки зору засудило дії підзахисного адвоката Ангеліна.

«Але для того, щоб правосуддя здійснилося, у справі обов’язково має бути сторона захисту. Неможливо хірургу, наприклад, ставити питання про порятунок життя пацієнта залежно від політичних упереджень пацієнта. У такому випадку хірург припиняє бути професіоналом. Те ж саме стосується і адвоката. Адвокат має бути професіоналом у будь-якому процесі», – підкреслила Вікторія Мітько.

Задля зменшення тиску на адвокатів, які призначаються державою та беруть участь у провадженнях, що стосуються резонансних справ, практикуючі адвокати вирішили об’єднатися та підтримувати один одного.

«Ми вирішили створити неформальну групу, в яку будуть входити адвокати, які співпрацюють із системою БПД, для підтримки своїх же колег у резонансних справах, відповідно до доручення», – наголосив Ігор Свінціцький, адвокат-наставник Офісу громадського захисника.

Він відзначив, що підтримка буде стосуватися саме захисту від можливого психологічного, морального та в тому числі фізичного впливу на адвоката.

ASS3176 825x400

Переглянути повний відеозапис прес-конференції

Довідково:
Безоплатна правова допомога – це правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечує участь захисника особам, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт, особам, які затримані за підозрою у вчиненні злочину, особам, до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою, а також при здійсненні досудового розслідування та судового провадження у випадках, коли захисник відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК) залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії. Постанова/ухвала слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду про залучення захисника за призначенням є обов’язковою для виконання.

Згідно з п.1 частини першої статті 49 КПК захисник за призначенням залучається, зокрема, у разі, якщо відповідно до вимог ст. 52 Кодексу участь захисника є обов’язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника – наприклад у провадженнях щодо неповнолітніх; щодо осіб, відносно яких розглядається питання про застосування примусових заходів медичного характеру; щодо осіб, які внаслідок психічних чи фізичних вад (німі, глухі, сліпі, тощо) не здатні повною мірою реалізувати свої права; щодо осіб, які не володіють мовою, якою ведеться кримінальне провадження; щодо осіб, стосовно яких здійснюється спеціальне досудове розслідування або спеціальне досудове провадження (що має місце у випадку із Януковичем В.Ф та Курченком С.В.), а також в інших випадках, визначених статтею 52 КПК.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook           YouTube YouTube           Google Google+  тTwitter