назад
08.08.14

Адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу відстоюють довіру до системи БПД

Бригада[за матеріалами прес-конференції із працівниками та адвокатами Запорізького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги від 04.08.2014]

Запорізький обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги застерігає: у світлі резонансної справи затримання військовослужбовців 51-ої окремої механізованої бригади, з’явилися так звані «адвокати-волонтери», які представляються адвокатами системи БПД і пропонують родичам бійців заключати договір на «безоплатній основі», водночас у подальшому вони вимагають оплати своїх послуг.

Про це на прес-конференції у Запоріжжі 4 серпня повідомив Олександр Грішин, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги Запорізького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: «Ми звертаємося з проханням до матерів, до солдатів, громадськості – повідомляти про таких «безоплатних» адвокатів до Запорізького обласного центру, щоб ми могли упереджувати мародерство з самого початку, а оцінку їхнім діям дадуть правоохоронні органи, до яких ми звернулися із відповідною заявою».

Варто зазначити, що подібна ситуація виникала і в Києві впродовж подій, пов’язаних із Революцією гідності. Наразі неможливо однозначно стверджувати, що це ті самі люди, але очевидно, що окрім шахрайських дій, має місце намагання дискредитувати систему безоплатної правової допомоги.

Стосовно самих затриманих, адвокати системи безоплатної правової допомоги повідомляють, що вони регулярно спілкуються із підзахисними, які подовжують нести службу у військовій частині, до якої прикріплені, у Запоріжжі. «Звісно ж, стан більшості військовослужбовців залишається досить пригніченим, – зазначає Олександр Грішин – та завдяки зусиллям наших адвокатів вдалося домогтися участі психологів у справі, з метою надання підтримки затриманим».

«Я переконаний, що ми, як адвокати, довели свою компетентність та право на роботу і відстояли довіру не тільки з боку громадськості, але й з боку військовослужбовців» – коментує адвокат Тарас Дригайло. За його словами, адвокати наразі виробляють єдину тактику захисту, і їхньою головною метою є закриття кримінальних справ стосовно підзахисних.

Нагадаємо, що усім бійцям 51-ої механізованої бригади, завдяки роботі адвокатів Запорізького обласного центру з надання безоплатної правової допомоги, було обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Жодне клопотання сторони обвинувачення щодо міри запобіжного заходу тримання під вартою не було підтримано судом.

Досудове слідство триває.

Переглянути хід прес-конференції повністю можна тут.

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+