назад

Актуальні питання брифінгу: послуги он-лайн, «гарячі» вакансії для юристів та безоплатна правова допомога

bryfing 17.05.16 1

17 травня 2016 року у прес-центрі «Журналіст» Запорізької обласної організації  Національна спілка журналістів України відбувся брифінг за участю директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павла Наливайка, начальника Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Андрія Данова та голови Запорізького відділення Всеукраїнської громадської  організації «Асоціація адвокатів України», консультанта з правових питань Офісу реформ у Запорізькій області Маргарити  Трипольської. Основною темою зазначеного заходу було реформування територіальних органів юстиції та Концепція утворення бюро правової допомоги.

bryfing 17.05.16 2

bryfing 17.05.16 3

Андрій Данов зазначив, що вже більше року органи юстиції знаходяться у стадії реформування і на сьогодні в цьому напрямку проведена величезна робота. Одним з наймаштабніших проектів можна вважати впровадження системи он-лайн послуг. Начальник Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області пояснив, що завдяки нововведенням, електронні сервіси Мін`юсту стали доступні пересічному українцю. Відтепер, не залишаючи кабінету або квартири, можна отримати довідки та витяги з реєстрів нерухомості, банкрутств підприємств і реєстрації бізнесу, подати документи про зміну імені або прізвища, заяву про бажання укласти або розірвати шлюб, скористатися електронною послугою проставляння апостиля тощо. Андрій Данов зауважив, що спектр надання послуг постійно розширюється і доповнюється, про що Головне територіальне управління юстиції у Запорізькій області  своєчасно інформує громадськість. 

В ході реформування територіальних органів юстиції та розвитку системи надання безоплатної правової допомоги найближчим часом відкриються бюро правової допомоги. Саме про це і розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області. Павло Наливайко поінформував, що на території Запорізької області планується створення 17 таких бюро. Основними їх завданнями буде правопросвітництво у територіальних громадах; надання безоплатної первинної правової допомоги; забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги; надання безоплатної вторинної правової допомоги (крім захисту); забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.

Особливу увагу було приділено процесу прийому заявок для участі в конкурсі на заміщення посад керівників та заступників керівників бюро, вимогам до майбутніх працівників та можливостям, що відкриваються перед тими, хто обійме вищезазначені посади. Павло Наливайко повідомив, що наразі подано 111 заявок на заміщення зазначених посад у 17 бюро. Аби якомога більше бажаючих могли взяти участь у конкурсі етап збору заявок подовжено до 31 травня. У Запорізькій області бюро правової допомоги будуть утворені у: м. Василівка, смт. Веселе, смт. Велика Білозерка, м. Вільнянськ, м. Гуляйполе, м. Кам’янка-Дніпровська, смт. Куйбишеве, смт. Михайлівка, смт. Новомиколаївка, м. Оріхів, м. Пологи, смт. Приазовське, м. Приморськ, м. Токмаку,  смт. Чернігівка, смт. Якимівка та м. Енергодар. 

Маргарита Трипольська, консультант з правових питань Офісу реформ у Запорізькій області, повідомила, що на сьогодні в нашій області активно впроваджується реформа децентралізації. Наразі утворено 6 об`єднаних територіальних громад: Веселівська та Комиш-Зорянська селищні, Берестівська, Смирновська, Чапаєвська та Преображенська сільські громади. У всіх цих громадах пройшли місцеві вибори, обрані голови та депутати відповідних сільських та селищних рад. Наразі планується утворення нових об’єднаних територіальних громад. Суть реформи можна сформулювати у наступних напрямах: підвищення спроможності громад; отримання більших повноважень та фінансових ресурсів для їх забезпечення; налагодження механізмів ефективного господарювання на територіях. Велику роль у розвитку спроможності громад відіграє можливість отримувати якісну правову допомогу. На сьогодні надання безоплатної правової допомоги, як первинної, так і вторинної – один із ефективних напрямків розвитку територіальних громад, адже правовий захист населення є не менш актуальним, ніж вирішення інших питань мешканців громад.

Але органи місцевого самоврядування, на які покладено обов’язок надавати первинну правову допомогу, не завжди взмозі це робити через брак кадрового потенціалу. Деякі громади змушені запрошувати фахівців з сусідніх районів задля проведення консультацій по правовим питанням. Маргарита Трипольська зазначила, що задля вирішення цього питання та неухильного виконання положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу» необхідна консолідація зусиль відповідних суб`єктів надання первинної правової допомоги та центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги щодо надання безоплатної правової допомоги. 

А наразі задля зручності мешканців віддалених районів Запорізької області існує можливість отримати роз`яснення та консультації з правових питань за допомогою Інтернету. Павло Наливайко повідомив, що програма «Бібліоміст», яка запроваджена Регіональним та місцевими центрами з надання БВПД спільно з районними бібліотеками Запорізької області, дає змогу мешканцям  через  Skype-зв`язок отримати необхідну правову допомогу та вичерпну відповідь від кваліфікованого фахівця.  Завітавши до віртуальної приймальні «Поставити питання юристу» на офіційному веб-сайті Регіонального центру є можливість написати юристу електронного листа з запитаннями та отримати правову консультацію.

Під час брифінгу представники місцевих ЗМІ ставили безліч питань присутнім. Журналістів найбільше цікавила інформація, яка пов`язана з утворенням бюро правової допомоги, тому більшість запитань була адресована директору Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області. Павло Наливайко розповів присутнім, з яких джерел буде здійснюватися фінансування бюро правової допомоги, про курс дистанційного навчання «Вступ до системи надання безоплатної правової допомоги» для претендентів, як буде проходити відбір кандидатів на заміщення посад та хто буде входити до складу конкурсної комісії щодо відбору майбутніх керівників та заступників керівників бюро. 

Наприкінці зазначеного заходу директор Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області Павло Наливайко нагадав журналістам про необхідність поширення інформації щодо утворення бюро правової допомоги та про Регіональний та місцеві центри з надання БВПД серед населення задля широкого інформування громадськості про  можливість отримання кваліфікованої безоплатної правової допомоги. 

Дізнатися більше про вимоги до претендентів, строки проведення, умови участі в конкурсі та заповнити заявку на участь у ньому можна на веб-сайті: www.legalaid-jobs.in.ua 

Відповіді на питання стосовно проходження заявок можна отримати, звернувшись до рубрики «Технічна підтримка» http://legalaid-jobs.in.ua/?page_id=23