назад

Актуальні шляхи удосконалення українського законодавства обговорили правники

Всеукраїнська науково-практична конференція відбулась шістнадцятий раз, з них уже вдруге – під час війни. Адже наукову юридичну думку та прагнення й далі розбудовувати правове суспільство неможливо спинити ані танками, ані ракетами.
Постійний організатор конференції – Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, зокрема Юридична клініка Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого
Співорганізатори – система безоплатної правової допомоги, Рада адвокатів Харківської області, Центр розвитку правничої клінічної освіти.
Учасники – юристи, адвокати, аспіранти й студенти юридичних вишів як з України, так і з-за кордону.
Відкриваючи представницький онлайн-захід, керівник юридичної клініки Національного юридичного університету Віктор Янишен тепло висловився про постійне співробітництво із системою безоплатної правової допомоги, зокрема в Харкові, а також Радою адвокатів Харківської області.
Виконуючий обов’язки директора Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги Олександр Баранов, вітаючи юридичне співтовариство, назвав цю конференцію унікальною.
Ми обговорюємо ті проблеми, які існують, проблеми, які пов’язані з війною, з тим станом, який сьогодні є. Але водночас ми дивимось в майбутнє і уже обговорюємо, що буде вже після закінчення війни і що нам необхідно буде для розбудови нашого суспільства. І ці знання, цей досвід стане в нагоді всім нашим колегам, хто сьогодні долучений до конференції, хто буде читати доповіді, хто буде використовувати ці практичні, теоретичні напрацювання, які сьогодні будуть.
У своєму вітальному слові директор Регіонального центру з надання БВПД у Луганській та Харківській областях Анатолій Бородавка сказав:
Система безоплатної правової допомоги завжди поруч. І вона поруч незалежно від того, де знаходиться людина. Наша тісна співпраця з Національним юридичним університетом взаємовигідна, а найбільше від неї виграють люди, які потребують правової допомоги. Тому що в нас спільне завдання – забезпечити доступ до правосуддя і створити рівні можливості для всіх громадян і всіх людей, які на законних підставах перебувають на території України.
Директор підкреслив, що на конференції будуть розглянуті два питання, які безпосередньо стосуються системи безоплатної правової допомоги: медіація та актуальність надання безоплатної правової допомоги під час війни.
Він також виказав зацікавленість у тому, які думки висловлять фахівці, які не перебувають усередині системи, тому здатні поглянути на неї стороннім, неупередженим поглядом і висловити якісь цікаві й корисні думки.
Голова Ради адвокатів Харківської області Вікторія Гайворонська подякувала Національному юридичному університету за співпрацю й підкреслила, що фахівці Ради адвокатів і Регіонального центру БПД з радістю діляться своїми практичними знаннями з молоддю, і, водночас, з великим задоволенням черпають від молоді думки та свіжий погляд на все.
Вона також сказала:
Ми маємо сьогодні можливість разом обговорити сучасні виклики нашого законодавства, яке сьогодні змінюється так стрімко, що якщо ти не будеш брати участь у таких конференціях, ти не встигнеш самостійно стежити за тими тенденціями та напрямами, які є.
Далі виступили зі своїми доповідями учасники заходу – правники, майбутні юристи.
За підсумками Всеукраїнської конференції вийде друком збірник наукових праць.