назад

Алгоритм дій у разі несплати аліментів від фахівців Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД

1515600550 alimПитання несплати аліментів одне з найпоширеніших, з яким громадяни звертаються до місцевих центрів та бюро правової допомоги. У звязку з останніми подіями – Президент України 4 січня 2018 року підписав закон, який передбачає посилення відповідальності батьків, що  не сплачують аліменти – фахівці Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД звертають увагу громадян на законодавчі зміни, які набувають чинності через місяць після оприлюднення закону.

Отже, найперше: прийняття закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» є важливим кроком для захисту прав жінок та дітей, адже відповідальність за несплату аліментів посилено. Відтепер боржник не зможе подорожувати та працювати за кордоном; керувати власним автомобілем; буде позбавлений права користуватись вогнепальною мисливською та пневматичною зброєю, полювати. До боржника можуть бути застосовані громадські роботи. Для того, щоб цей порядок запрацював було внесено низку змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Сімейного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, законів України «Про дорожній рух», «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», «Про Державну прикордонну службу України», «Про судовий збір», «Про Національну поліцію», «Про виконавче провадження» та удосконалено порядок стягнення аліментів.

Отже, якщо один з батьків має заборгованість зі сплати аліментів, варто виконати такі дії:

1.Отримати довідку про наявність заборгованості, яку видає державна виконавча служба або приватний виконавець протягом 10 днів після звернення.

2. Для притягнення боржника до кримінальної відповідальності стягувач аліментів має звернутись до поліції  із заявою про вчинене кримінальне правопорушення, що полягає в ухиленні від сплати аліментів. 

3. Для притягнення боржника до адміністративної відповідальності, якщо заборгованість перевищує суму за 6 місяців, виконавцем складається протокол про адміністративне правопорушення та надсилається до суду за місцем знаходження державної виконавчої служби або за місцезнаходженням виконавчого органу.

4. Якщо платник аліментів має заборгованість по аліментах, яка перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, то до нього  можуть бути застосовано наступні санкції:

– обмеження у виїзді за межі України;

– обмеження у керуванні транспортними засобами до погашення заборгованості;

– обмеження у праві користуватись зброєю.

До боржника також може бути застосоване адміністративне стягнення – суспільно корисні оплачувані роботи, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

Нагадуємо, що для стягнення аліментів у судовому порядку особи, чий дохід не перевищує 2 прожиткових мінімумів (3524 грн.), мають право на призначення адвоката за рахунок держави.

Для цього варто звертатись до Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Кривий Ріг,   вул.Качалова, 2, тел. (0564)405-54-04; (098)040-83-70. Адреси інших центрів та бюро правової допомоги України можна дізнатись за телефоном гарячої лінії 0-800-213-103, яка працює цілодобово та безкоштовно.