назад
30.03.17

Андрій Вишневський розповів студентам КНУ ім. Т. Шевченка про систему БПД та можливості почати у ній кар’єру

P 2Сьогодні, 30 березня 2017 року, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський зустрівся зі студентами-правниками Київського національного університету імені Тараса Шевченка, розповівши на прикладі системи безоплатної правової допомоги про те, як побудувати та організувати роботу нової державної інституції в Україні, робота якої передусім ґрунтується на цінностях; а також про можливості для молодих правників почати свою кар’єру у такій системі.

Упродовж двогодинної лекції Андрій Вишневський розповів студентам про основні етапи формування системи безоплатної правової допомоги; пояснив, чим відрізняється первинна правова допомога від вторинної, розповів про приклади успіху системи у забезпеченні захисту і представництва інтересів в судах та наданні правової інформації та консультацій.

Переглянути презентацію Андрія Вишневського

фото1

Директор Координаційного центру поділився з аудиторією досвідом того, яким чином вдалося досягти таких результатів у наданні безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, зазначивши: «Сьогодні система безоплатної правової допомоги покриває всю територію України, функціонує в цілодобовому режимі, налічує понад 500 офісів правової допомоги в усіх регіонах – включаючи малі міста та селища».

фото2

Андрій Вишневський також розповів про трирівневість системи БПД та роль і функції кожної з її ланок, зупинившись детальніше на «новій» ланці у системі – бюро правової допомоги, мету їх створення та завдання. За його словами, одним із ключових завдань їх роботи є підвищення правової спроможності та правових можливостей місцевих громад. «Ми намагаємося будувати нову систему, яка б максимально відповідала потребам суспільства», – зазначив він. На його думку, правопросвітництво у громадах у цьому зв’язку є надзвичайно важливим, адже дає людям знання та розуміння інструментів вирішення їхніх повсякденних проблем у правовий спосіб.

1P 20170330 130611

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги зосередив увагу на тому, які кроки для подолання суспільної недовіри довелося пройти системі БПД, а також поділився здобутками та баченням щодо розвитку та ролі системи БПД у майбутньому.

Відповідаючи на запитання студентів, директор Координаційного центру з надання правової допомоги розповів, з чим був пов’язаний переломний момент у становленні системи безоплатної правової допомоги: «1 грудня 2013 року на Майдані затримали людей, місцезнаходження яких було невідоме. Завдяки адвокатам системи БПД про них дізналися їхні родичі і близькі, а адвокати чесно і віддано захищали права затриманих активістів». За його словами, це стало тим моментом, коли система здобула позитивну репутацію та довіру з боку клієнтів, підтвердивши свою незалежність від політичного впливу, відповідність принципу верховенства права і цінностям захисту прав людини незалежно від її політичних чи моральних переконань.

2P 20170330 134430

Він наголосив, що місією системи БПД в Україні є захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей і правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад та спільнот. А робота усієї команди будується на таких цінностях, як гідність та права людини, довіра та партнерство, прозорість та підзвітність, незалежність, інновації та прагнення досконалості.

Також Андрій Вишневський розповів про створення комфортних умов та можливостей для професійного розвитку працівників системи БПД, зокрема, через регулярні тренінги для професійних груп усередині системи.

Також він запросив майбутніх молодих фахівців приєднуватися до системи безоплатної правової допомоги. «Ми не боїмося працювати з молоддю і недостатньо досвідченними адвокатами і юристами. Адже через свою вмотивованість вони можуть бути більш ефективними, проактивними та клієнтоорієнтованими»,Андрій Вишневський.

«Ми відкриті до співпраці. Це можуть бути абсолютно різні форми – від проходження практики до роботи part-time», – зазначив він.

3P 20170330 151100


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube           Google Google+       тTwitter