назад

Апеляційний суд Львівщини захистив право громадянина у кредитних відносинах з банком

sud novДо Другого львівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин з особливими потребами Ч. для представництва його інтересів у суді з питання стягнення банком з нього заборгованості за кредитним договором.

Чоловік розповів, що уклав з банком кредитний договір, відповідно до якого він отримав кредит у певному розмірі на певний термін та зобов’язався повернути його із сплатою відсотків, у строки та в порядку, встановлені цим договором. Сторони угоди домовились про автоматичне списання коштів з карткового рахунку громадянина Ч. Таке списання коштів систематично проводилося з карткового рахунку позичальника.

Однак, банк звернувся у суд з позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що громадянин Ч. порушив зобов’язання та не сплатив черговий платіж, тобто допустив прострочення виконання своїх зобов’язань. Таким чином, відповідно до норм зобов’язального права (ст. 526, ч.1 ст. 527, ч. 1 ст. 530, ч. 1 ст. 1054) у позивача виникло право заявити вимоги про дострокове повернення позики разом із нарахованими відсотками.

Відтак, Центром призначено адвоката Ірину Сулятицьку, що діє за контрактом з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області.

Ознайомившись з матеріалами справи, а саме з виписками руху коштів по картці клієнта, адвокат Ірина Сулятицька звернула увагу, що з карткового рахунку її клієнта щомісячно автоматично списувались платежі на погашення заборгованості за кредитним договором, тобто, у зазначені банком-позивачем періоди несплати боргу, на рахунку позичальника були наявні кошти у достатній сумі для автоматичного виконання його зобов’язання.

Залізничний районний суд своїм рішенням відмовив у задоволенні позову банку про стягнення з громадянина Ч. заборгованості за безпідставністю позовних вимог. При цьому на рішення суду банком була подана апеляційна скарга.

На підставі представлених доказів, апеляційний суд вирішив, що відповідач належним чином виконує умови договору і право позивача не є порушеним і не підлягає захисту.

Керуючись ст. 303, п.1 ч. 1 ст. 307, ст. ст. 308, 313, ч.1 п.1 ст. 314, ст. ст. 315, 319 ЦПК України, Апеляційний суд Львівської області відхилив апеляційну скаргу банку та залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Нагадуємо, для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Львівщині.

Другий львівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:

м. Львів, вул. Винниченка, 30; конт. телефон: (032)255-65-71.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).