назад
26.04.17

Бачення щодо відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної правової допомоги – завершальне відкрите обговорення

image 0 02 05 d48903261d89e1e5b7f02c7ea6c31d7272dcc041725024547b2b403f2886c86d V«Запропонований проект змін до нормативно-правової бази, що регулює порядок і умови відбору адвокатів, які залучаються до надання БВПД, в цілому враховує рекомендації експертів, які стосуються спрощення для адвокатів формату та процедур такого відбору. З урахуванням деяких додаткових корекцій відповідний проект постанови може бути винесений на розгляд Уряду найближчим часом», – такого висновку дійшли учасники круглого столу «Система відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги: обговорення проекту змін до нормативної бази». Захід відбувся у Києві 26 квітня за підтримки проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що фінансується урядом Данії.

Цей круглий стіл став продовження минулорічної ініціативи щодо регіональних обговорень системи відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги. Така ініціатива, в свою чергу, виникла на основі досвіду відбору адвокатів для надання БВПД, який здійснювався впродовж 2012 – 2015 років відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1362, що затверджує Порядок і умови проведення конкурсу та вимог до професійного рівня адвокатів, які залучаються до надання БВПД. В обговореннях узяли участь більш як 100 правників – представників адвокатури, центрів з надання БВПД, судової системи, громадськості тощо з 24 регіонів України. Також на доцільність перегляду системи відбору вказували висновки звіту за результатами оцінювання системи БВПД в Україні у світлі стандартів та передового досвіду Ради Європи, проведеного у 2016 році.

За результатами цієї ініціативи, нагадаємо, наприкінці 2016 року був представлений відповідний звіт та рекомендації щодо удосконалення системи відбору адвокатів, які залучаються до надання БВПД (ознайомитися із висновками та рекомендаціями).

Сьогоднішній захід мав на меті представити проект змін до згаданої постанови, розроблений фахівцями Координаційного центру з надання правової допомоги на основі згаданих рекомендацій, – для спільного обговорення у форматі круглого столу. Щодо останнього, то його учасниками стали представники Координаційного центру та регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги; адвокати, які надають БВПД; члени регіональних конкурсних комісій з відбору адвокатів, серед яких – представники органів адвокатського самоврядування та суддівського корпусу; представники ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», Асоціації правників України, Української фундації правової допомоги, Реанімаційного пакету реформ, проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Консультативної місії Європейського Союзу (переглянути список учасників).

image 0 02 05 0e26d9e226448a9be76d739a754c556d6fc270fc67d29bf069140b6323bb6e59 V

«Сьогодні у нас є можливість перейти до завершального етапу цієї ініціативи – формування узгодженної позиції щодо пропонованих конкретних змін до нормативно-правової бази про систему відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги», – зазначила на початку зустрічі менеджерка проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» Кетеван Цхомелідзе.

Зміну підходів до системи відбору адвокатів, які залучаються до надання БВПД, та проект відповідних нормативно-правових змін представив перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок.

Переглянути повну презентацію
«Зміна підходів до системи відбору адвокатів, які залучаються до надання БВПД»

Так, він представив у порівнянні чинну редакцію згаданої постанови КМУ та пропоновані зміни до неї, розроблені з урахуванням експертних рекомендацій.

За словами Мирослава Лаврінка, проектом пропонуються такі спрощення формальних процедур реєстрації для участі у відборі:

ЗАПРОПОНОВАНО для реєстрації участі адвокатів у відборі перейти від фізичного подання паперових копій документів адвокатами до онлайн-реєстрації на участь у конкурсі із завантаженням сканованих копій та/або внесення інформації до онлайн-форм, а не поданням цих паперових документів до комісій, як було раніше.

ЗАПРОПОНОВАНО перейти від письмового тестування, що перевіряється комісією, до дистанційного онлайн-курсу, що оцінюється системою автоматично.

Таким чином, ЗАПРОПОНОВАНО перейти від фізичного прибуття претендента на тестування і складання письмового тесту, як це було раніше, до проходження дистанційного навчального онлайн-курсу www.e-learning.legalaid.gov.ua, що буде розроблений фахівцями Координаційного центру з урахуванням 5-ти річної практики взаємодії із адвокатами у процесі надання БВПД.

Щодо документів, які повинен подати адвокат для участі у відборі, ЗАПРОПОНОВАНО зменшити їх кількість та спростити формат подачі. Так, заповнення адвокатом анкети та біографічної довідки запропоновано здійснювати в онлайн режимі. Заяву, копії паспорта та свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю адвокат також зможе подати онлайн, прикріпивши відповідні скановані копії згаданих документів. При цьому, за необхідності адвокат зможе скористатися матеріально-технічними засобами центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Крім того, пропонується відмовитися від подання адвокатами копій таких документів, як номер облікової картки платника податків, трудова книжка, документа про освіту та витяг з Єдиного реєстру адвокатів України.

«Для усієї процедури онлайн-реєстрації буде розроблена відповідна веб-сторінка, що підтримуватиметься фахівцями Координаційного центру з надання правової допомоги», – повідомив Мирослав Лаврінок. «Ми переконані, що це дозволить автоматизувати процес, усунути клопоти із паперовими документами та в цілому зробити реєстрацію значно швидшою та зручнішою як для адвокатів, так і членів конкурсних комісій», – додав він. Прийом документів, за його словами, будуть забезпечувати фахівці Координаційного центру; вони ж адмініструватимуть доступ до дистанційного курсу. Комісії отримуватимуть для розгляду вже опрацьовані документи. Адвокатам же потрібно буде лише один раз прибути до відповідного регіонального центру з надання БВПД для участі в індивідуальній співбесіді, що проводитиметься конкурсними комісіями.

image 0 02 05 890bbd0cc183398fe3ffd315ab1b68d1699aae9f259dc53e64feb0245259b302 V

Щодо останніх, то запропоновано внести зміни до складу таких комісій, зокрема – вилучити з їх складу представників Координаційного центру та Міністерства юстиції, збільшивши відповідно кількість представників вищих юридичних навчальних закладів. При цьому головами комісій та їх секретарями пропонується визначити представників регіональних центрів з надання БВПД, а не ГТУЮ, як це було донині.

В цілому, оновлений механізм відбору виглядатиме таким чином:

12342432543

«Сьогодні ми бачимо реальний результат тривалої роботи. Запропоновані серйозні зміни, які з однієї сторони спрощують конкурсну процедуру, а з іншої – знімають напруження і протиріччя в різних аспектах, які існували у зв’язку із чинною процедурою», – переконана консультантка Ради Європи, адвокатка, професорка кафедри правосуддя Київського національного університету ім. Т. Шевченка, суддя ad hoc Європейського суду з прав людини Олександра Яновська.

Учасники круглого столу висловили свої думки з приводу запропонованих змін.

«Це дійсно спрощення, але при цьому воно відбувається без втрати якості», – зазначив Президент Асоціації правників України Денис Бугай.

IMG 20170426 1045331111

«Коли система тільки запускалась 5 років тому, наша організація зайняла достатньо категоричну позицію стосовно того, чому адвокатів «перевіряють ще раз». – зауважив він, – Але безумовно, коли ми побачили ці відкриті конкурси, розділяючи позицію, що клієнт має право отримати якісні послуги та відповідальність за цю якість несе держава, ми переконались, що держава, як замовник відповідних послуг в інтересах клієнтів, має право проводити такі конкурси. Ми готові активно долучатися, як і долучались, у якості представників конкурсних комісій, агітувати адвокатів до участі у конкурсах». На погляд, пана Бугая, прозорість відбору у запропонованих змінах безумовно присутня. Крім того, у запропонованій процедурі, за його словами, бачиться певний елемент освітнього курсу для адвокатів: «Це стає більше ніж конкурсом і позитивно впливатиме на рівень професіоналізму в адвокатському середовищі».

Президент Асоціації правників додав: «Я особисто розглядаю можливість взяти участь у конкурсі та стати членом системи БПД».

Адвокат, заступник голови Ради адвокатів Одеської області, член Одеського відділення Спілки адвокатів України Андрій Костін переконаний, що запропоновані зміни є «етапом лібералізації доступу до системи БПД для адвокатів».

image 0 02 05 2fa7e8983427789cd08ee22bcdc967331c36ce5694a2f725d96c210926174f99 V

«Я підтримую зміщення акценту з перевірки професійних знань на полегшену, я б сказав, підготовку адвокатів (чим є онлайн-курс) до тих особливостей роботи в системі БПД, які трохи відрізняють цю діяльність від нашої звичайної адвокатської діяльності. Сподіваюся, це не буде схоже на онлайн-екзамен для адвокатів, а більше вступом для них щодо роботи в системі БПД, її особливостей та вже наявного досвіду роботи у ній адвокатів»,Андрій Костін.

На думку київського адвоката Олександра Байдика, який є членом Комітету з питань безоплатної правової допомоги Національної асоціації адвокатів України, «проект змін прогресивний, він дійсно спрощує доступу адвокатів до практики в системі БПД». Було домовлено, що пан Байдик представить проект змін на найближчому засіданні Комітету. 

image 0 02 05 a4ffd983edb3649ed65e2dd4706d8e26b9ad9cbd0deb6b92f4c859972d41b150 V

У ході обговорення лунали пропозиції учасників круглого столу щодо декотрих можливих термінологічних змін у запропонованому проекті документу, пропозиції щодо розгляду питання фіксації кількісного або відсоткового складу представників конкурсних комісій задля усунення можливих сумнівів щодо її правомочності у тих чи інших ситуаціях, доцільності зібрання відомостей щодо наявності дисциплінарних стягнень в адвокатів, які беруть участь у конкурсі, та уточнення процедури збору такої інформації, контентного наповнення онлайн-курсу для адвокатів у рамках відбору.

«Зі свого боку, наш проект готовий підтримати процес підготовки такого курсу – зокрема, сприяти організації обговорення у рамках спеціального круглого столу за участі всіх зацікавлених сторін та забезпечити експертну підтримку його розробки», – зазначила при цьому Кетеван Цхомелідзе.

image 0 02 05 94d9cc0cb363bf1210dada3ca5017144b1b659198a7300af7b904bf0ddddacc2 V

Усі пропозиції, висловлені під час круглого столу, були обговорені; учасники досягли згоди щодо тих пропозицій, що мають бути технічно враховані в процесі доопрацювання проекту за результатом сьогоднішнього круглого столу.

image 0 02 05 8d3249b0f55731fee27b25c58644b8b3b6d78404e70e62339bde1b4a08c43f2c V

В цілому учасники погодились, що запропонований проект змін до нормативно-правової бази, що регулює порядок і умови відбору адвокатів, які залучаються до надання БВПД, враховує рекомендації експертів, які стосуються спрощення для адвокатів формату та процедур такого відбору. З урахуванням сьогоднішнього обговорення проект постанови може бути винесений на розгляд Уряду найближчим часом.

«Я думаю, сьогоднішнє обговорення, як і вся пророблена робота, що йому передувала, є реальним позитивним результатом», – підсумувала зустріч Олександра Яновська.

За словами першого заступника директора Координаційного центру Мирослава Лаврінка, наступними кроками є: доопрацювання проекту змін за результатами обговорення; внесення проекту постанови на розгляд Уряду, її прийняття; внесення змін до наказу Міністерства юстиції від 15.10.2012 № 1520/5 «Про затвердження форм документів, що використовуються під час проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання БВПД», підготовка (оновлення) та обговорення дистанційного курсу і його онлайн-платформи, створення веб-сторінки реєстрації для участі у конкурсі.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter