назад

Бесіда із засудженими щодо попередження насильства у сім’ї

Для підвищення правової обізнаності осіб, що засудженні до покарань не пов’язаних з позбавленням волі, які перебувають на обліку в Уманському міськрайонному відділу «Центр пробації» в Черкаській області задля запобігання скоєння злочинів та правопорушень 1 жовтня головним спеціалістом Уманського МЦ Сіньковською Вікторією проведено бесіду на тему: «Профілактика домашнього насильства».
Присутнім доведено до відома, що відповідно до ЗУ «Про попередження насильства в сім’ї» насильством в сім’ї є будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного характеру одного члена сім’ї по відношенню до іншого, якщо ці дії порушують права і свободи члена родини як людини та громадянина. Також законом визначається чотири форми насильства   фізичне, психологічне, сексуальне та економічне, які проявляються у штовханні, ляпасах, погрозах, знущаннях, приниженням на публіці, забороною користування особистими речами, шантажем, прямою забороною на навчання чи працю та змушуванням вступати у статеві стосунки без згоди особи.

Під час бесіди працівником центру повідомлено, що бувають випадки коли психологічне насильство часом не легко відрізнити від конфліктних ситуацій, які виникають в сім’ї та не становлять загрози для хороших відносин між подружжям. У такому випадку потрібно знати ознаки домашнього насильства, серед яких є: умисність та повторюванність вчиненного діяння та значна перевага фізичної сили того, хто чинить насильство.
Засудженим доведено до відома, що у Ст. 15 ЗУ «Про попередження насильства в сім’ї»  члени сім’ї, які вчинили насильство в сім’ї, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільну-правову відповідальність згідно  закону.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр, за тел. номер 0-800-213-103. Дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефоні у межах України.