назад

Правова допомога особам з вадами зору на Конотопщині

Фахівці Конотопського місцевого центру з надання БВПД зустрілися з представниками громадської організації осіб з інвалідністю по зору. Правники розповіли про сервіси системи безоплатної правової допомоги, презентували буклети, виготовлені шрифтом Брайля, а також надавали консультації з актуальних юридичних питань.

Фахівці Конотопського місцевого центру з надання БВПД обговорювали питання соціального захисту осіб з інвалідністю, забезпечення державою права на працю та забезпечення засобами реабілітації. Заступниця директора місцевого центру Валентина Волік зазначила, що соціальний захист осіб з інвалідністю в Україні має характер матеріального забезпечення, а не економічної підтримки. «Далеко не кожен з людей з інвалідністю може здійснювати професійну чи наукову діяльність, і основна їх маса потребує підтримки держави і суспільства в аспекті матеріального забезпечення, психологічної реабілітації, соціальної підтримки. Конституцією України та законодавством права на це гарантовані, але зазвичай при реалізації норм законів, люди з вадами зору стикаються з проблемами, які вирішити самостійно не можуть. До того ж, ці права надаються в рамках реабілітації людини з різними фізичними вадами, а подальша їх підтримка, за умови, що вони прагнуть вести активне соціальне та економічне життя, ускладнена. Фахівці центру готові співпрацювати із представниками організації задля вирішення правових проблем осіб із вадами зору», – наголосила фахівчиня під час розповіді про діяльність системи безоплатної правової допомоги учасникам заходу.

Заступник начальника відділу правопросвітництва та правової інформації Дмитро Соляник провів консультування учасників заходу з правових питань. Усі присутні отримали інформаційні флаєри із контактами центру та буклети із питаннями захисту прав осіб з інвалідністю. Для бібліотеки організації передано Методичні рекомендації щодо складання та подання конституційної скарги до Конституційного суду України, виготовлені шрифтом Брайля.