назад

Питання захисту прав людини для нас завжди в пріоритеті

Права людини є складним, багатовимірним явищем. Людство на шляху утвердження прав і свобод людини пройшло тернистий шлях, крок за кроком обмежуючи всевладдя держави, поширюючи принцип рівноправності на все більше коло осіб та відносин між ними. Часто саме боротьба за права людини, за нові й нові ступені свободи ставала початком широкомасштабних змін у суспільно-політичному житті тієї чи іншої країни, вела до нового осмислення ролі людини в її відносинах з суспільством та державою.

Загальна декларація прав людини – перший документ універсального характеру, який на міжнародному рівні проголосив основні громадянські, політичні, соціально-економічні та культурні права і тим самим встановив стандарти та ідеали, яким і сьогодні прагнуть слідувати усі країни світу, є результатом узагальнення багатовікового досвіду усіх народів світу, є спільним надбанням всього людства.
Україна долучилася до захисту прав і свобод людини з використанням міжнародних механізмім захисту прав людини ратифікувавши у липні 1997 року Конвенцію про захист прав і основних свобод людини. До цього права та свободи українців гарантував основний Закон – Конституція України. Цього ж року Верховною Радою України було прийнято Закон “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”. Інститут омбудсмана (Уповноваженого з прав людини) покликаний виявляти і сприяти усуненню порушень прав і свобод людини і громадянина в Україні.

71290392 731545750644912 6494976461294796800 n
З метою обговорення подальшої співпраці, направленої на дотримання прав та свобод людини до Регіонального центру завітав Сергій Кузьменко – Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Харківській області. Хоча інститутом омбудсмена передбачено наявність у кожній області свого Регіонального представника, на сьогоднішній день Запорізька область його не має. Повноваження Сергія Кузьменко наразі поширюються на Харківську, Полтавську, Дніпропетровську та Запорізьку області.
Регіональний представник розповів, що в кожній області України створено громадські приймальні Уповноваженого ВРУ з прав людини, в яких працюють регіональні представники Уповноваженого, що забезпечують реалізацію повноважень відомства у сфері здійснення парламентського контролю за дотриманням прав людини і громадянина на регіональному рівні.
В свою чергу Павло Наливайко поділився досвідом Запорізької та Донецької областей щодо моніторингу за дотриманням прав людини під час надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме розповів про проведення систематичних звірок з суб’єктами подання інформації про затримання, моніторинг (проведення бесіди з особою, якій надається правова допомога та інше) та дотримання стандартів якості надання БВПД.
В ході бесіди сторони домовились про проведення спільних навчальних семінарів та тренінгів, заходів щодо обміну інформацією та досвідом, спільних моніторингових візитів до місць несвободи та відділів поліції.72069900 2286015831521412 5689414766078984192 n
У обговоренні можливих напрямків співпраці також прийняли участь перший заступник директора Лариса Кожемякіна та начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги РЦ Володимир Антонцев.
Наприкінці робочої зустрічі Павло Наливайко наголосив:
– Питання захисту прав людини для нас завжди в пріоритеті і зі свого боку ми забезпечуємо в повному обсязі реалізацію гарантованого державою права осіб на безоплатну правову допомогу!  

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.
Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).