назад

У Херсоні проводиться дослідження правових потреб мешканців громади

30 вересня на базі Регіонального центру з надання БВПД з метою вивчення правових потреб громади Херсона відбулися дві значні події: інтерв’ювання осіб з інвалідністю та фокус-група з надавачами правової допомоги. Дослідження проводила  ініціативна група з представників Херсонського офісу Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» та Херсонської обласної організації Комітету виборців України, міської ради та депутатського корпусу.

Варто сказати, що впродовж травня-серпня ініціативна група пройшла навчання, розробила план та інструментарій дослідження, яке проходить у кілька етапів. Відібрані інтерв´юери пройшли інструктаж. Один з етапів має назву «польовий» і відбувається зараз.

Респондентами виступають представники вразливих категорій громадян.
У нашому випадку респондентами стали учасники інформаційно-роз´яснювального заходу, який проходив у Регіональному центрі з надання БВПД.

Це особи з інвалідністю та батьки, які виховують дітей з інвалідністю.

Інтерв´юери поспілкувалися з ними на предмет виявлення проблем у задоволенні правових потреб соціально незахищених верств населення Херсонської громади.

А вже більш глибоке дослідження ініціативна група провела серед надавачів безоплатної правової допомоги міста Херсон та тих, хто безпосередньо займається захистом прав соціально незахищених і вразливих категорій громадян.

Серед опитуваних були фахівці Регіонального центру та Херсонського місцевого центру з надання БВПД, Юридичної клініки ХДУ, активісти громадських організацій «КримSOS», «Десяте квітня», ХОЦ «Успішна жінка», Фонду «Милосердя і здоров´я» та співробітники Управління забезпечення прав людини Національної поліції України.


Відкриваючи захід, директорка Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва привітала гостей.

А голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий повідомив, що в Херсоні була створена ініціативна група з представників ІРЦ «Правовий простір», Херсонської обласної організації КВУ, представників депутатського корпусу та органів місцевого самоврядування, яка проводить вивчення правових потреб вразливих груп населення громади.

Ми вважаємо, що правова допомога соціально вразливих категорій населення у Херсоні потребує вдосконалення. В якому напрямку нам рухатися, й повинно показати наше дослідження правових потреб. Зараз одночасно проводиться опитування клієнтів та фокусоване обговорення із вами, надавачами безоплатної правової допомоги, – звертаючись до колег, зазначив Дементій Білий.Наша дискусія кореспондується із запитаннями анкети для клієнтів, щоб розглянути проблеми та потреби з усіх сторін».  

 

Учасники фокус-групи обговорили чотири блоки питань:

  • рівень поінформованості;
  • проблеми та потреби;
  • комунікація із владою;
  • проблеми, які хвилюють вразливі верстви населення.

Про результати дослідження ми повідомимо пізніше.

Дослідження проводиться в рамках програми «Правоспроможна громада»  Міжнародного фонду «Відродження» за підтримки Української фундації правової допомоги,  Мережі правового розвитку, Київського міжнародного інституту соціології та мережі правових клубів PRAVOKATOR.