назад

Безкоштовне може обійтися дорого. За контент треба платити!

463-1Інтернет створив масу нових можливостей. Потрібне тематичне фото? Переглянути фільм? Завантажити гру чи програму? Просто та практично задарма. Про зворотний бік іноді воліємо не думати. Чому варто пам’ятати про авторське право та яка відповідальність за порушення прав інтелектуальної власності? Відповідь на ці запитання мали змогу отримати учасники круглого столу. Захід відбувся на базі Чернівецького індустріального коледжу з нагоди відзначення Всесвітнього дня книги та авторського права.

Про традиції святкування Всесвітнього дня книги, історію творення книги, сучасне книговидавництво та про бібліотеки світу дізнались присутні під час круглого столу «Всесвітній День книги та авторського права». Нагадаємо, що це свято у всьому світі відзначається саме у квітні. Запитання та відповіді, а опісля студентам нагадали ще й про відповідальність за порушення авторського права.

«Кримінальний кодекс України встановлює відповідальність за порушення авторського і суміжних прав. Відповідальність настає за незаконне відтворення, розповсюдження чи інше використання творів, комп’ютерних програм і баз даних, які є об’єктом авторського права, без дозволу авторів, якщо цими діями завдано матеріальної шкоди у значному розмірі (понад 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), – розповіла заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Цурик. – За порушення прав на об’єкт інтелектуальної власності також передбачена адміністративна відповідальність (штраф від 170 грн до 3 400 грн з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання і матеріалів, які призначені для її виготовлення)».

463-2

Як відстояти своє право у таких випадках? Відповідно до статті 50 Закону України “Про авторське право і суміжні права” піратство, плагіат, ввезення на митну територію України без дозволу автора примірників його твору (у тому числі комп’ютерних програм і баз даних), фонограм, програм мовлення визнається порушенням, що дає підстави особі звертатися за захистом свого авторсько права. Суб’єкти авторського права мають право подати до суду позовну заяву про стягнення компенсації чи відшкодування збитків. Фахівець системи безоплатної правової допомоги зауважила, що в разі потреби громадяни мають змогу звернутись до центрів та бюро правової допомоги або ж зателефонувати на гарячу лінію Всеукраїнського контакт-центру системи безоплатної правової допомоги (0 800 213 103). Цілодобово та безкоштовно в межах України.

Насамкінець викладач Чернівецького індустріального коледжу, модератор заходу Сергій Фоглінський спільно із іншими спікерами розповів цікаві факти про книги, зокрема про пам’ятники книзі.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).