назад

10399894 464105540447074 5577557491683325223 n

Фахівці Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели робочі зустрічі з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги неповнолітніх осіб.

Так, 29 березня 2016 року Юрій Гордєєв взяв участь у семінарі головних спеціалістів відділів освіти районних державних адміністрацій, управлінь освіти виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення в Тернопільському регіональному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій за професійною програмою.

12718208 464105557113739 6947102734647772054 nСлухачі поцікавилися в директора місцевого центру, яка категорія  дітей має право на отримання безоплатної правової допомоги та які документи для цього необхідні. Юрій Гордєєв повідомив, що згідно ст. 14 Закону “Про безоплатну правову допомогу” – це діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’я. Під час звернення до місцевого центру потрібне свідоцтво про народження неповнолітньої особи  та документи, які підтверджують належність дитини до певного статусу. Зокрема,такими документами можуть бути рішення органів опіки, піклування або рішення судів.

Цього ж дня начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Ірина Максимюк провела робочу зустріч з педагогічним колективом Бережанської обласної комунальної загальноосвітньої школи-інтернату I-III ст. з поглибленим вивченням трудового навчання.

Ірина Максимюк ознайомила присутніх із завданнями і цілями системи безоплатної правової допомоги. Зокрема, розповіла про спрощення доступу до неї вразливих, соціально незахищених категорій громадян, зазначених в ст. 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”.

“До14 років діти можуть звертатися за захистом порушених прав тільки через опікунів/піклувальників, батьків. Але із досягненням 14-річного віку вже мають право самостійно захищати свої інтереси, відповідно до ст. 18 Сімейного кодексу України. Однак, ця норма стосується неповнолітнього виключно, як учасника сімейних правовідносин і не розповсюджує свою дію на звернення до суду із позовом будь-якого іншого характеру (майнового, спадкового, банківського чи ін.)” – розповіла Ірина Максимюк.

Педагоги розповіли, що в їх практиці неодноразово траплялися випадки, коли батьки практично не беруть участі у вихованні дитини, не навідуються та не допомагають матеріально, але, незважаючи на це, отримують належну їм від держави соціальну допомогу.  Фахівець місцевого центру роз’яснила, що з кожним конкретним фактом невиконання батьківських обов’язків потрібно звертатися до опікунської ради.

Нагадуємо, що на сьогоднішній день в Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, громадяни можуть звертатися за такими адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).