назад

12472474 464103587113936 8495875042451106035 n

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідує районний центр зайнятості з метою поширення інформації про безоплатну правову допомогу серед безробітних громадян.

Так, 30 березня 2016 року в.о. начальника відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Ярослав Лис взяв участь у заході на тему: “Загальні питання зайнятості населення та стан ринку праці”. Захід організований для безробітних громадян фахівцем з профорієнтації відділу активної підтримки безробітних Кременецького районного центру зайнятості Надією Гонтою.

12938093 464103590447269 3320429810029089637 nВідповідно інформації, наданої районним центром зайнятості, станом на 30 березня 2016 року у районі статус безробітних мають1789 осіб, з яких 1201 особа перебуває на обліку і отримує допомогу по безробіттю в центрі зайнятості. З 1 січня по 30 березня 2016 року статус безробітних отримали 540 громадян та знайшли нове місце праці 512 осіб.

Ярослав Лис розповів присутнім, які в основному належать до категорії малозабезпечених громадян, про їх право на правову допомогу, що гарантоване ст.59 Конституції України.

Інтегратор місцевого центру ознайомив присутніх з роботою центру, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та переліком осіб, які згідно статті 14 Закону мають право на отримання БВПД: малозабезпечені особи, інваліди, які отримують пенсію або допомогу у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, ветерани війни (учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО, члени сімей загиблих), особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, реабілітовані особи та інші.

Також, присутні отримали буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу, із зазначенням адреси розміщення Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, та контактного телефону.

У ході заходу безробітний задав питання щодо успадкування майна за заповітом та майбутнього виділення частини будинку у його власність. Ярослав Лис пояснив, що згідно чинного законодавства, після смерті спадкодавця, спадкоємцю за заповітом необхідно у шестимісячний строк звернутися до нотаріуса із заявою про відкриття спадщини. Крім того, частиною 3 ст.3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»  передбачено, що права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з моменту такої реєстрації. Відповідно до п. 6 ст. 3 цього ж Закону, будь-які угоди щодо нерухомості укладаються, якщо право власності на таке майно зареєстровано згідно з вимогами цього Закону. Таким чином, на сьогоднішній день державна реєстрація права власності на нерухомість є обов’язковою умовою можливості особи, яка вважає себе його власником, здійснювати будь-які угоди щодо майна, включаючи оформлення спадщини.

Нагадуємо, що в Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Тернопільський, Чортківський та  Кременецький. Детальна інформація за посиланням.

Також, уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та інші питання отримання такої допомоги, змін в законодавчій базі стосовно її надання, завжди можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).