назад
20.01.23

Безоплатна правова допомога для внутрішньопереміщених осіб на Полтавщині

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну внутрішньо переміщеними особами (ВПО) стали мільйони  українців та українок. Мирні жителі, були змушені залишити домівки задля збереження власного життя та життя своїх дітей. Багато з них втратили житло, роботу, документи та потребують роз’яснень, як діяти, щоб налагодити своє життя.

Враховуючи те, що законодавство під час війни є динамічним, відслідкувати всі зміни, правильно розібратись без допомоги юристів люди фізично не можуть. Українці та українки, як ніколи потребують  якісної та доступної правової допомоги.

Ключовими цільовими  аудиторіями для  надання безоплатної правової допомоги   та проведення правопросвітницької роботи фахівців системи БПД Полтавщини в умовах воєнного стану є внутрішньопереміщені особи. Задля розширення доступу  внутрішньопереміщених осіб до безоплатної правової допомоги та зручності її отримання фахівці системи безоплатної правової допомоги  Полтавщини  проводять правове інформування та правове консультування такої категорії в місцях їх контактного перебування та проживання. Фахівці Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги області надають первинну та вторинну правову допомогу у місцях видачі гуманітарної допомоги, місцях тимчасового прихистку внутрішньопереміщених осіб, гуртожитках, приміщеннях органів соціального захисту, центрах надання адміністративних послуг.  Це дуже зручно для внутрішньо переміщених осіб, оскільки їм не потрібно з’ясовувати, де знаходиться бюро правової допомоги, який має графік роботи, а також не потрібно покидати місце свого постійного проживання та витрачати кошти на проїзд до бюро.

 «Протягом 2022 року безоплатну первинну правову допомогу у вигляді правових консультацій отримали  5631 особа з числа внутрішньопереміщених осіб. вторинну правову допомогу у вигляді складання документів. Представлення їх інтересів у суді  отримали 459 осіб. Для осіб. які знайшли прихисток у Полтавській області було  проведено 174 заходи з питань інформування про їх права, соціальні гарантії» – розповідає директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  Олександр Черчатий.

Юристи системи БПД дають громадянам чіткі інструкції щодо відновлення документів, оформлення довідок, механізму відшкодування втраченого майна, отримання фінансової допомоги тощо.

Задля   розширення доступу  внутрішньопереміщених осіб до безоплатної правової допомоги та зручності її отримання фахівці системи безоплатної правової допомоги  Полтавщини  проводять правове інформування та правове консультування такої категорії в місцях їх контактного перебування та проживання. Фахівці Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги області надають первинну та вторинну правову допомогу у місцях видачі гуманітарної допомоги, місцях тимчасового прихистку внутрішньопереміщених осіб, гуртожитках, приміщеннях органів соціального захисту, центрах надання адміністративних послуг. Це дуже зручно для внутрішньо переміщених осіб, оскільки їм не потрібно з’ясовувати, де знаходиться бюро правової допомоги, який має графік роботи, а також не потрібно покидати місце свого постійного проживання та витрачати кошти на проїзд до бюро.

Запорукою ефективного вирішення проблемних питань переселенців, у тому числі й забезпечення доступу до БПД, є тісна співпраця з громадськими організаціями. Завдяки налагодженій  комунікації з  Відокремленим підрозділом громадської організації “Об’єднання переселенців “Спільна справа ” у місті Полтава та Гуманітарним штабом Гірської міської ВЦА Сєвєродонецького району Луганської області в м. Полтава, громадяни, які змушені були покинути рідні домівки, відвідуючи вище зазначені хаби  мають можливість отримувати не лише гуманітарну допомогу, а також юридичну допомогу та підтримку.  На базі цих гуманітарних хабів проводяться правопросвітницькі заходи та працює консультаційний пункт безоплатної правової допомоги, де кожен бажаючий може отримати правову допомогу абсолютно безкоштовно. Протягом серпня – грудня 2022 року  громадяни отримали 133 консультації, які стосувались звільнення з роботи, призначення пенсії за віком, з питань зруйнованого житла,  стягнення аліментів, тощо. Тож така взаємодія між системою безоплатної правової допомоги в особі Полтавського бюро правової допомоги № 3 та гуманітарними партнерами, є плідною, та надає нашим громадянам можливість відчути себе потрібними, почутими та захищеними з боку держави.

Правові питання, з якими внутрішньо переміщені особи звертаються до системи надання безоплатної правової допомоги, дещо змінились. У перші місяці повномасштабної агресії рф проти України вимушені переселенці першочергово вирішували питання, що стосувалися пошуку житла, отримання соціальних виплат та гуманітарної допомоги. Натомість тепер серед актуальних правових проблем ВПО – трудові правовідносини, відновлення документів, відшкодування матеріальної шкоди внаслідок збройної агресії рф, порядок встановлення смерті на тимчасово окупованій території.

При наданні  правової допомоги  фахівці системи БПД Полтавщини враховують те, що серед внутрішньо переміщених осіб певну кількість становлять соціально уразливі категорії населення (люди з особливими потребами, похилого віку, одинокі батьки, малозабезпечені тощо), тому система БПД є не тільки адвокатом , а й порадником для всіх хто цього потребує та допомагає не відчувати себе ізольованим на новому місці проживання.

Переважно всі внутрішньо переміщені особи знаходяться в розгубленому стані, оскільки вони покинули місця свого постійного проживання та не знають, яким чином їм діяти далі. Дехто з них знаходиться в пригніченому стані, тому спілкування з ними вимагає виваженості та толерантності.

«Під час надання правової  допомоги внутрішньо переміщеним особам, досить важливо дотримуватися коректної та виваженої манери спілкування, та відчувати емоційний стан людини. Велика кількість  внутрішньо переміщених осіб – це громадяни які були вимушені покинути свою домівку в умовах бойових дій, а більшість втратили свій дім, залишили близьких родичів на тимчасово окупованих територіях. Тому особливістю надання допомоги внутрішньо переміщених особам, є вміння та навики спілкування з вразливими категоріями населення» – говорить заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко. 

Об’єднуючи зусилля з партнерами фахівці системи безоплатної правової допомоги Полтавщини сприяють успішній реалізації та захисту прав громадян з числа внутрішньопереміщених осіб.