назад

Безоплатна правова допомога на Буковині: виклики та успіхи на шляху до соціальної справедливості

    «Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості» – на таку тему з журналістами під час прес-конференції у Чернівцях спілкувалися буковинські фахівці з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Мовилося передусім про тенденції розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні та на Буковині загалом. Окрім того, на заході презентували український досвід з надання безоплатної правової допомоги соціально незахищеним категоріям громадян.

«Центри з надання безоплатної правової допомоги нині є інструментом для захисту громадян та встановлення соціальної справедливості. На сьогодні у нас функціонує одна з кращих систем безоплатної правової допомоги в світі (щодо доступності, обсягу правової допомоги, охоплення соціальних груп), про що зазначалось на 1-й Київській міжнародній конференції з безоплатної правової допомоги «Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості», – зазначив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

Правову допомогу у центрах та бюро правової допомоги отримали більш ніж півмільйона українців. На Буковині від початку створення центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги по серпень 2019 року адвоката за рахунок держави та представника у суді отримали понад 9,5 тисяч осіб.

 «Звертаються переважно вразливі категорії громадян і тому потрібен до них особливий підхід, – розповів директор Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. –  Бачимо останнім часом тенденцію до збільшення таких звернень, а це свідчить про те, що люди вірять нам, громадяни звертаються по правову допомогу і ми допомагаємо їм вирішувати їхні питання у правовий спосіб».

Фахівець Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Пилип’юк озвучив, які запитання найбільше цікавлять громадян. Зокрема ті, які пов’язані із сімейним та земельним правом, а також щодо отримання пенсій.

     «Найкращим результатом роботи центрів та бюро правової допомоги є те, що люди нам довіряють, а 85% справ, які ведуть наші адвокати, завершуються на користь клієнтів», – резюмував директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

Під час прес-конференції були представлені відеоролики з реальними історіями клієнтів, які змогли захистити свої порушені права завдяки підтримці адвокатів та юристів системи безоплатної правової допомоги. Конкретні приклади успішних справ на Буковині озвучив адвокат Валентин Паланійчук, який співпрацює із системою безоплатної правової допомоги. Зокрема він допоміг учаснику бойових дій отримати одноразову грошову допомогу, яку не виплачували українському захиснику.

Йшлося під час прес-конференції і про реалізацію загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!».

     «Система безоплатної правової допомоги надзвичайно успішно працює. Я пишаюсь тим, що ми є партнерами і не лише в рамках нашого проекту «Я маю право», – відзначила керівник Головного територіального управління юстиції  у Чернівецькій області Вікторія Васильчук.

Насамкінець присутнім нагадали, що усі послуги у центрах та бюро правової допомоги безоплатні для клієнтів!