назад
03.12.19

Безоплатна правова допомога на Дніпропетровщині: виклики та пріоритети

З грудня відбувся робочий візит директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка на Дніпропетровщину.

Інтеграція безоплатної правової допомоги у громади: яка вона має бути? Про це керівник системи БПД говорив із заступницею голови Дніпропетровської облдержадміністрації Іриною Грицай. Дніпропетровщина – лідер за кількістю і якістю створених об’єднаних територіальних громад, їх у області 62.

«Плани розвитку системи БПД узгоджується з децентралізаційними процесами, створенням об’єднаних територіальних громад. Ми працюємо над створенням спеціалізованих центрів у громадах, де не лише надаватиметься правова, а й інші види допомог», – зазначив Олексій Бонюк.

В ефірі інформаційного агентства «Інформатор» директор Координаційного центру розповів про проєкти, які реалізовує система БПД.

Так, з березня цього року в шести регіонах триває реалізація пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

«Цей пілотний проєкт є важливим, адже це – врятовані долі дітей. Практика відновного правосуддя дає змогу суспільству отримати дитину, яка не має негативного досвіду участі в кримінальному процесі, який ставить за мету переслідування людини. В ідеалі потрібно максимально долучати громади до участі в процесі медіації», – зазначив Олексій Бонюк.

Система БПД готується також до нових викликів, пов’язаних з земельною реформою. З відкриттям ринку землі у власників земельних паїв з’явиться багато правових питань, пов’язаних з орендною платою за ділянки, операціями купівлі-продажу.

Земельні радники у громадах, юристи з земельних правовідносин, розділ консультацій з земельних питань для WikiLegalAid, дослідження правових потреб громад – це та багато іншого запроваджується у системі БПД.

«У людей є багато запитань щодо розпорядження землею, як оформити свій пай, які є можливості у землевласників. Дехто звертається за порадою до сусідів або родичів. Але ми маємо зробити так, щоб всі знали, що можна зателефонувати за номером 0 800 213 103 або прийти в один з наших офісів та отримати професійну правову пораду», – зазначив Олексій Бонюк.

Цього ж дня очільник системи БПД зустрівся з директорами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Говорили про підсумки роботи за 2019 рік. Проаналізували навантаження на працівників місцевих центрів та бюро правової допомоги. Обговорили питання співпраці з ОТГ, зокрема, йшлося про розробку, прийняття та затвердження місцевих програм надання безоплатної правової допомоги.

«Засідання Керівної ради дуже важливі для роботи системи безоплатної правової допомоги Донеччини, оскільки на таких зустрічах вирішуються найважливіші питання організації якісної та злагодженої роботи усіх центрів та бюро правової допомоги», – зазначив Олексій Бонюк.

У правовому клубі PRAVOKATOR.Дніпро відбулося дискусійне обговорення практичного застосування норм чинного законодавства в рамках зустрічі “Правова матриця”. Дискусійний клуб об’єднав на своїй платформі різні сторони процесу: суддів, прокурорів, слідчих, адвокатів і юристів системи безоплатної правової допомоги Дніпропетровщини. Призначення адвоката для проведення окремої процесуальної дії – головне питання, навколо якого йшло обговорення.

«Ми обмінюємось думками! Всі думки фахівців для нас важливі. Абсолютно не має неправильних думок. Ми саме збираємось для того, щоб один одного почути», – зазначав Олексій Бонюк.

Учасники дискусійного клубу розглянули проблемні аспекти у діяльності системи безоплатної правової допомоги під час виконання постанов / ухвал органу досудового розслідування, суду та інші. Зокрема, дійшли висновку, що немає антагонізму при залученні захисника для проведення окремої процесуальної дії, оскільки даний термін не визначений законодавством. Крім того, присутні погодилися з думкою, що ефективність правової допомоги залежить від того, які можливості захисту створені для людини.

Зустріч представників різних професій допомагає зрозуміти логіку та механізм дій інших учасників судового процесу, а відкритий діалог дає змогу обговорити розбіжності у трактуванні відповідних норм законодавства, поділитися проблемами та обмінятися досвідом.

Які пріоритети та плани розвитку системи у 2020 році? Про це директор Координаційного центру розповів у програмі «Грані» на 34 каналі.

Одним із завдань Програми діяльності Уряду є юридичний захист для людини, яка опинилась у складній життєвій ситуації. Для цього мають бути забезпечені якісні, доступні та зручні сервіси безоплатної правової допомоги. Крім того, ефективна система доступу громадян до правової інформації має допомагати їм уникати правових помилок.

Критеріями досягнення цієї мети є підвищення обізнаності про можливість отримати безоплатну правову допомогу. Не менше 50% українців мають знати про існування системи БПД, які послуги можна отримати. І щонайменше 75% клієнтів мають бути задоволені якістю правових послуг.

Серед пріоритетних напрямків – якість. На додаток до стандартів якості БПД мають з’явитися сучасні механізми, які гарантуватимуть належні правові послуги. Серед них – запровадження інструменту «peer review» для оцінки роботи юристів.

«Ми зараз орієнтуємося на більш комплексний підхід до надання допомоги людям. Це має бути не просто якась юридична порада, а саме вирішення тієї проблеми, з якою зіштовхнулася людина», – зазначив Олексій Бонюк.

Система безоплатної правової допомоги продовжить працювати над альтернативними правовими механізмами. Це розвиток досудових механізмів врегулювання спорів та медіації, реалізація програми відновного правосуддя.