назад

Безоплатна правова допомога – один з найуспішніших соціальних проектів в Україні

20 вересня у Черкасах в прес-центрі Черкаської обласної державної адміністрації за участю керівного складу Регіонального центру та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області, представників громадських організацій, адвокатів відбулася прес-конференція на тему:  «Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості».  Серед запрошених  також були  клієнти системи БПД.

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області Віктор Левицький розповів присутнім про розвиток системи БВПД в Україні, основні задачі та перспективи, демонструючи на конкретних прикладах ефективність системи БВПД.

В області функціонує Регіональний центр, 4 місцеві центри та 16 бюро правової допомоги, в яких загалом працюють 223 працівники,  з них –  55 штатних юристів, а також – 168 адвокатів працюють за договором.

Практика показала правильність обраного в Україні шляху розвитку безоплатної правової допомоги, в основу якого покладено кращий зарубіжний досвід. За період з 2013 по 2019 рік система БВПД в Україні надала послуги майже 1 млн. осіб, з яких 58% – малозабезпечені громадяни, 17% – особи з інвалідністю, 14% – ветерани бойових дій, 7% – внутрішньо переміщені особи, 1% – діти-сироти.

 У Черкаській області правову допомогу отримали більше 20 тисяч осіб. Завдяки праці адвокатів системи БВПД в Україні винесено 884 виправдувальні вироки, з них — 29 у Черкаській області .

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру Роман Бакатуро поділився враженнями від участі у першій Київській міжнародній конференції з надання правової допомоги, яка відбулася 10-12 вересня. На конференції було відзначено, що світова спільнота вражена швидкими темпами розвитку системи БВПД в Україні, яка нині не лише не поступається, а навіть перевищує за результатами аналогічні системи багатьох розвинутих зарубіжних країн.

Головний спеціаліст Черкаського місцевого центру БВПД Ірина Крутоус розповіла про забезпечення правової спроможності громад та про роботу місцевого центру щодо підвищення здатності звичайних громадян користуватися своїми правами. Особливу увагу місцеві центри приділяють жителям віддалених населених пунктів, надаючи, зокрема, адресну правову допомогу, здійснюють спільні виїзди до клієнтів разом з партнерами. У зв’язку з цим актуальною є співпраця зі ЗМІ для поширення правової інформації, – підкреслила працівник Черкаського місцевого центру.

На питаннях конкретних показників роботи центрів Черкаської області акцентувала увагу присутніх заступник директора Регіонального центру Тетяна Ломіногіна. Фактично Регіональний центр у Черкаській області надав правову допомогу майже 13 тисячам осіб, з яких 8968  отримали її на стадії досудового розслідування, 3510 під час затримання за підозрою у вчиненні злочину. Майже 60 тисяч осіб звернулися до місцевих центрів, 53 тисячі осіб отримали правові консультації та роз`яснення. При цьому виразною тенденцією є зростання кількості осіб, які звертаються за правовою допомогою.

Допомога надається не лише адвокатами, а й юристами центрів. За період з 2015 по  2019 рік правову допомогу у 5821 справі надано адвокатами, 1806 – працівниками місцевих центрів. За період з 2013 по 2019 роки Регіональним центром  видано 12478 доручень адвокатам .

Після презентації основних напрямів роботи центрів, слово було надано адвокатам та юристам центрів, які продемонстрували приклади успішних справ. Зокрема, головний спеціаліст Анна Кушнір надала інформацію щодо справи  про захист порушеного права на власність та  у справі по сплаті неіснуючого боргу за комунальні послуги. Клієнт у справі висловила задоволення якістю наданих послуг, які отримала безкоштовно.

Велику увагу учасників прес-конференції та присутніх журналістів, викликала розповідь адвоката Ростислава Пилипенка, який добився виплати одноразової грошової допомоги у розмірі 100 тис грн. у судовому порядку в першій інстанції  від  Міністерства оборони України в інтересах бійця АТО. Справа не завершена, оскільки міністерство оскаржує рішення суду в апеляційному порядку. Завдяки прес-конференції ця подія привернула увагу представників ЗМІ та громадськості.

Цікавість присутніх викликали також розповіді про позитивний досвід рішень по справах адвокатів системи БВПД Генадія Кочеткова про боротьбу за виділення земельних ділянок на Смілянщині учасникам бойових дій та  Максима Тептюка про відмову судом стороні звинувачення у кримінальній справі про злочин особливої тяжкості.

Позитивні відгуки та вдячність за  співпрацю з системою БПД прозвучали на прес-конференції від представників громадських організацій –  Тетяни Постригань (ГО «Захист прав фізичних та юридичних осіб», Петра Бурлаченка (ГО «Центр права»), Дениса Пруса «ГО «Самооборона Січ»), Ольги Котюн (ГО «Жіночий простір»), Тараса Щербатюка (ГО «Черкаський правозахисний центр»), Валентини Ткач («Вінницька правозахисна група»), а також директора Черкаського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей і молоді Людмили Савранської.

Вони зазначили, що діяльність центрів та бюро правової допомоги нині є важливим інструментом захисту соціальної справедливості. Адже спільно з працівниками системи БВПД в області реалізуються важливі для громадськості проекти. Кількість клієнтів, яка щороку збільшується, засвідчує високу довіру громадян до центрів та бюро правової допомоги.

Учасники прес-конференції дійшли спільного  висновку, що на сьогодні система безоплатної правової допомоги стала надійним провідником та захисником прав для багатьох українців.

«Система безоплатної правової допомоги стала одним із найуспішніших соціальних проектів в Україні. Її ефективність визнана клієнтами, адвокатами, правозахисними інститутами, міжнародними партнерами», – підвів підсумок заходу директор Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області Віктор Левицький.

Відео:

https://www.youtube.com/watch?v=wPt_4ZMfpGE

https://www.youtube.com/watch?v=_ymUa8z80bA