назад

Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості

27 вересня, у м. Вінниці відбулась регіональна пресконференція « Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості», присвячена питанням ролі безоплатної правової допомоги в Україні, обговоренню тенденції її розвитку та кращого досвіду.

Під час заходу, який відбувся в залі прес-центру Департаменту комунікацій та зв’язків з громадськістю Вінницької обласної  державної адміністрації, був презентований український досвід з надання безоплатної правової допомоги соціально незахищеним категоріям громадян, обговоренні питань доступності та якості надання правових послуг. Із вітальним словом, до присутніх звернулась директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області Марина Лукіянова, яка акцентувала увагу на історії розвитку системи БПД, на її соціальній спрямованості та на ключових результатах її розвитку.

«Сьогодні система безоплатної правової допомоги позиціонує себе як елемент соціальної справедливості для громадян. Що саме під цим ми розуміємо? Усі громадяни мають право на захист своїх законних прав та інтересів, але у всіх різні можливості для їх захисту.

Дуже вдала ілюстрація є на просторах Інтернету, на якій зображені 3 людини, різного зросту: високий, середнього зросту та низький. Лише високий може милуватись краєвидом, що відкривається за високим парканом. Іншим громадянам для цього потрібно використати драбину та стілець. Кожен із них потребує соціальної справедливості, яку суспільству і надає безоплатна правова допомога. Саме система БПД дозволяє особі з невеликими статками отримати такий самий рівень правової допомоги як і громадянину, який може дозволити собі залучити для захисту свої порушених прав та інтересів приватного адвоката», –наголосила Марина Лукіянова.

Директорка Гайсинського МЦ з надання безоплатної правової допомоги Ірина Лісова розповіла присутнім про практику надання правової допомоги саме учасникам бойових дій та АТО, ветеранам війни.

Також було заслухано виступ в. о. директора Вінницького МЦ Олександра Левицького, оскільки Вінницький МЦ спеціалізований центр в сімейних та родинних відносинах, то кожен громадянин має можливість вирішити спір у сімейних та спадкових спорах за допомогою медіації, тобто мирним шляхом, без звернення до суду. Відповідно такий спосіб вирішення спору економить час та кошти сторін.

Директорка Томашпільського МЦ Тетяна Нечипорук поділилась досвідом надання допомоги громадянам національних меншин в прикордонних зонах(оскільки територія Томашпільського району знаходиться на кордоні з Молдовою і відзначається наявністю двох таких етнічних груп: армянської та ромської) щодо питань відновлення втрачених документів, отримання паспортів, порядку отримання соціальних пільг багатодітним родинам, медичної допомоги.

Про можливості довідко-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid», як за допомогою даного ресурсу знайти відповіді на правові питання та вірно написати заяву для звернення до суду з дотриманням усіх вимог чинного законодавства розповіла начальниця відділу піщанського бюро безоплатної правової допомоги Тетяна Шубенко.

Адвокати поділились з присутніми досвідом щодо співпраці з системою БПД та успішними справами щодо захисту клієнта.

На завершення прес-конференції було надано слово директору Козятинського МЦ Олександру Комару для висвітлення питання досвіду роботи з ОТГ , напрацюваннями у 3-кварталі 2019 року та безпосередньої допомоги місцевого центру у розробленні та затвердженні місцевих програм для надання вчасної та необхідної правової допомоги з актуальних питань громади.

Учасники заходу дійшли висновку, що на сьогодні система безоплатної правової допомоги стала надійним провідником та порадником для багатьох українців у їхніх життєвих ситуаціях.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Театральна, 14, каб. 419. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів.