назад

Безоплатна правова допомога завжди поруч –за таким принципом працюють фахівці системи безоплатної правової допомоги. Ми відкриті для тих, хто потребує захисту та відновлення свої порушених прав.Громадяни, які мають право на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу звертаються до місцевого центру та бюро правової допомоги за вирішенням своїх проблем в правовий спосіб.Але найбільш вразливою категорією громадян є особи з інвалідністю та особи похилого віку, які за станом здоров’я не мають змоги самостійно звернутися за правовою допомогою.

Тому фахівці системи безоплатної правової допомоги часто застосовують практику надання адресної правової допомоги.Для одиноких людей похилого віку та осіб з інвалідністю це можливість вирішити своє правове питання не покидаючи домівку, чи тимчасове місце перебування.

Протягом листопада 2019 року фахівці місцевого центру разом з адвокатами системи Безоплатної правової допомоги Сергієм Волинцем та Петром Теслею здійснили ряд виїздів до громадян, які проживають у віддалених населених пунктах Чортківського району, м. Чортків та до осіб похилого віку, які перебувають в Чортківськійблагодійній службі «Карітас».Клієнтам надано роз’яснення, правові консультації та прийнято письмові звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Найпоширенішими питаннями, з якими звертаються клієнти під час надання адресної правової допомоги єпитання додаткового строку для прийняття спадщини.

Згідно Цивільного кодексу України спадкоємець за заповітом або за законом має право прийняти спадщину або її не прийняти. Строк для прийняття спадщини становить шість місяців з часу її відкриття. Якщо спадкоємцем протягом цього часу не було подано заяву про прийняття спадщини, то згідно ст.1270 ЦКУ вважається, що він не прийняв спадщину.

Що робити у випадку пропущення строку для прийняття спадщини?

• Подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах – уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини (занаявністю письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину).

• звернутися до суду про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини( за наявності поважних причин, через які пропущено строк та відсутності інших спадкоємців).

УВАГА! За наявності судового рішення про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, важливо подати заяву про прийняття спадщини нотаріусуза місцем відкриття спадщинив визначений термін. Повторне визначення судом додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини одним і тим же спадкоємцем законодавством не передбачено.

УВАГА! Відповідно до ст. 1268 ЦКУ визначено спадкоємців, які вважаються такими, що прийняли спадщину, якщо протягом встановленого строку не заявляли про відмову від неї:

  • спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини;
  • малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).