назад

Бібліотекари дізналися про безоплатну правову допомогу

050318 15 березня начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Якубенко та начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Бондаренко провели семінар для працівників комунального закладу «Чернігівська обласна бібліотека для дітей».

Під час заходу працівники центру розповіли присутнім про систему безоплатної правової допомоги та історію її  створення на Чернігівщині.

З 1 січня 2013 року безоплатна вторинна правова допомога надається у кримінальному процесі, забезпечуючи доступ до правосуддя у середньому по Чернігівській області 1700 підозрюваним та обвинуваченим щорічно.

Цю послугу забезпечує Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області.

Так за 2017 рік Регіональним центром з надання БВПД у Чернігівській області видано 2001 доручень адвокатам. З них 38 – випадки захисту осіб, до яких застосовано адміністративні затримання або арешт; 436 – випадків захисту осіб, затриманих за підозрою у скоєнні злочину; 1299 – випадків захисту за призначенням та окремої процесуальної дії у кримінальних провадженнях; 228 – випадків надання БВПД засудженим.

З 1 липня 2015 року відбувся новий етап розбудови системи – запрацювали в області 3 місцевих центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – у місті Чернігів, Мена та Ніжин, які забезпечують доступ до такої допомоги у повному обсязі всім визначеним законом категоріям осіб у цивільних та адміністративних справах.

Сьогодні в системі БВПД працює 75 штатних працівників, з центрами співпрацює 86 адвокатів за контрактом.

З 1 вересня 2016 року у 19-ти районах Чернігівської області почали роботу новостворені відділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги – бюро правової допомоги.

Робота Бюро спрямована насамперед на посилення правової спроможності громад, забезпечення рівного доступу кожного громадянина до безоплатної правової допомоги.

Основними завданнями, які виконують бюро правової допомоги, є:

– правопросвітництво;

– надання безоплатної первинної правової допомоги (правові інформації та консультації);

– забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги (захист, представництво інтересів в суді, складання документів процесуального характеру);

– забезпечення доступу до електронних сервісів Мін’юсту.

Працівниці центру  проінформували присутніх про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право», метою якого є підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб. Бажаючі отримали інформаційні матеріали.

За правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

050318 2