назад

Більше щасливих сімей – здоровіше нація

34741147 913708365468574 4007220052129480704 nСтворимо щасливу родину для дитини-сироти! Під таким гаслом функціонує у нашому краї Асоціація прийомних сімей Запорізької області.

       Прийомна сім’я – це одна з форм влаштування дітей, в якій прийомні батьки беруть на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні діти живуть в такій сім’ї до досягнення повноліття або до 23 років, якщо вони навчаються у вищому навчальному закладі. Діти, які виховуються в прийомній сім’ї не втрачають статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, за ним зберігаються всі пільги, передбачені законодавством України.

       У Запорізькій області таких сімей близько 300, наразі, вони поступово об’єднуються у Асоціацію прийомних сімей Запорізької області. І сьогодні, з метою обговорення напрямків подальшої співпраці, до Регіонального центру завітав голова Координаційного комітету зазначеної асоціації Павло Пясецький.

       Гість повідомив, що метою добровільного об’єднання організацій, які підтримують сімейні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також самих сімей, в яких виховуються ці діти є підтримка та розвиток сімейних форм влаштування, захист прав таких сімей та їхніх вихованців. Діяльність асоціації направлена на популяризацію сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, консультаційну підтримку створення та функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, сімей опікунів, піклувальників та усиновлювачів, захист та відстоювання інтересів прийомних сімей та їхніх вихованців в органах влади, надання благодійної допомоги прийомним сім’ям, сприяння обміну досвідом та взаємній підтримці між прийомними сім’ями, ініціювання та підтримку внесення змін в нормативно-правові документи, що стосуються сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

       В свою чергу керівник РЦ Павло Наливайко поінформував, що діти, якраз є однією з тих вразливих категорій громадян, яка має право на усі види правових послуг: починаючи з консультування і закінчуючи вирішенням правового питання за допомогою адвокати, послуги якого відшкодує держава. Прийомні батьки також мають право на отримання юридичних консультацій, роз’яснень законодавства, а у разі відношення до переліку суб’єктів, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, матимуть змогу вирішити свої правові питання, скориставшись послугами адвоката системи БПД. Отже, кожен, кому необхідна правова допомога, може звернутися до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги.

       В ході зустрічі було обговорено напрямки подальшої співпраці, що покликані підвищити рівень правової обізнаності дітей щодо їх прав та обов’язків, шляхів реалізації та захисту цих прав; сприяти розвитку правової культуру та активізації правосвідомості прийомних батьків щодо їх прав та прав прийомних дітей, механізмів реалізації прав та шляхів їх захисту у разі порушення.

Для отримання безоплатної правової допомоги звертайтеся за адресами:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:

Запорізька область:

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 8-й поверх

– телефон: (061) 224-44-50

– е:mail: office.donetsk-zaporizhzhya@legalaid.zp.ua

Єдиний телефонний номер

системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103 (безоплатно та цілодобово)

Асоціація прийомних сімей Запорізької області: http://sirot.net.ua/aps/