назад

partnerstvo medium

Майже три роки Україну стрясають страшні події. Саме стільки триває військовий конфлікт на сході нашої держави. Цей час став надзвичайно важким для держави та кожного її жителя. З’явилися нові категорії громадян, такі як, «учасник Антитерористичної операції» та «Внутрішньо переміщена особа», які потребують підтримки та допомоги. Але є і позитивні моменти, адже саме зараз настав час започаткувати громадянське суспільство. 

       Тисячі національно свідомих громадян стали об’єднуватися у громадські організації, благодійні фонди, центри допомоги, і уся їх робота наразі направлена на допомогу та підтримку вразливих верств населення. Підтримка ця може бути різнобічною: продуктові та гігієнічні набори, одяг та взуття, медичне обслуговування та ліки, юридичні консультації та правова допомога.

       Але, на превеликий жаль, ця допомога не завжди буває якісною, кваліфікованою та безкоштовною, як це анонсується.

       Гіркий приклад є і у практиці місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що функціонують в місті Запоріжжі та Запорізькій області. Одним з завдань місцевих центрів з надання БВПД є налагодження та підтримка партнерських відносин з організаціями, фондами, установами, об’єднаннями, які надають безоплатну первинну правову допомогу, та особами приватного права, залученими до її надання, з метою якомого кращого обслуговування клієнтів.

       Робота фахівців місцевих центрів спрямована на налагодження довгострокових партнерських стосунків з надавачами зазначених послуг з громадського сектору та розвиток спроможності партнерських організацій до якісного надання безоплатної первинної правової допомоги, зокрема через обмін кращим досвідом між всіма.

       Наразі Регіональний та місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги співпрацюють майже зі 100 громадськими організаціями, серед яких з 72 укладено Меморандуми про співпрацю.

       Інформацією, що викладена нижче, ми хочемо застерегти майбутніх клієнтів громадських об’єднань та благодійних установ щодо необхідності бути уважними та пам’ятати – якщо допомога анонсується як безоплатна, то вона і повинна бути безоплатною! І до того ж якісною, кваліфікованою та своєчасною.

       На початку діяльності місцевих центрів до одного з них звернувся голова правління громадської організації та запропонував співробітництво щодо надання правової допомоги особам, які, згідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу», не належать до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу. Відповідно до Статуту  громадська організація здійснювала захист прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів інвалідів (дітей-інвалідів), паралімпійців, учасників бойових дій, безробітних та малозабезпечених.

       У липні 2015 року до місцевого центру звернулася мешканка Запоріжжя щодо отримання консультацій з правових питань. Під час прийому та отримання роз’яснень жінка, знаючи свої доходи, зрозуміла, що не належить до жодної з категорій громадян, які мають право на безоплатну правову допомогу, тому їй було запропоновано звернутися до вищезазначеної громадської організації. До того ж жінку було попереджено, про те що допомога має надаватися виключно безоплатно, а директор громадської організації – не є адвокатом, який співпрацює з системою надання безоплатної правової допомоги.

   1  U Hmelnickomu specialist sanepidemsluzhbi poklav do kisheni mayzhe 5 tisyach griven habara 1 2015 03 23 03 17 03    В середині жовтня 2015 року мешканка Запоріжжя знов відвідала місцевий центр і повідомила, що директор громадської організації пообіцяв вирішити її питання у правовий спосіб, а для прискорення жінка добровільно віддала йому 1000 гривень. І зараз вона розшукує цього директора, бо хоче повернути гроші, адже питання її не вирішено.

       Фахівці відділу попереднього прийому клієнтів місцевого центру надали громадянці роз’яснення щодо її права звернутися до правоохоронних органів з приводу обставин, які мали місце за участі директора громадської організації, які на її думку дають підстави для притягнення останнього до кримінальної відповідальності. На прохання жінки фахівці місцевого центру склали заяву про вчинення злочину до правоохоронних органів, яку вона у подальшому особисто подала до районного відділу Управління Міністерства внутрішніх справ України в Запорізькій області.

       Наразі будь які відносини між місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та вищезазначеним громадським об’єднанням припинені.

       З урахуванням вищесказаного хочемо попередити колег з Регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги бути уважними під час налагодженню та підтримки партнерських відносин та укладання Меморандумів про співпрацю з громадськими організаціями, громадськими об’єднаннями, центрами допомоги, благодійними фондами тощо.