назад

Булінг у школі: що це таке і як захистити себе?

202-1Із проявами булінгу в Україні стикаються 8 із 10 дітей. Ці дані оприлюднили в Українському інституті дослідження екстремізму. Таке явище, як шкільне цькування однолітків, поширюється по всьому світу, бо насильницька модель поведінки стає дедалі популярнішою. До чого може призвести ігнорування булінгу, як його попередити та чому поліція не завжди може допомогти? Про це фахівці системи безоплатної правової допомоги розповіли учням Сторожинецької загальноосвітньої школи 19 вересня 2018 року під час тематичного семінару «Булінг у школі».

Булінг (від англійського bullying) – цькування, залякування, агресивне переслідування одного з членів колективу з боку інших представників колективу. Така поведінка має на меті самоствердитися за рахунок когось, підпорядкувати особистість своїм інтересам або заслужити собі загальний авторитет.

«Жертвою булінгу може стати будь-хто. Досить просто опинитися в слабкішій позиції або перейти комусь дорогу. Проте найчастіше в розряд жертв потрапляють діти, які чимось відрізняються від своїх ровесників: фізичними даними, успіхами в навчанні, матеріальними можливостями, навіть просто характером», – пояснила учням фахівчиня безоплатної правової допомоги.

На завершення правопросвітницького заходу начальник Сторожинецького бюро правової допомоги Габріела Іринич поділилась декількома порадами:

• запам’ятайте: насамперед Ви особистість, потрібно вірити у власні сили;
• самоповага важливіша за думки однокласників чи вчителів; 
• запишіться у секцію за тим напрямом, який відповідає Вашим захопленням, так Ви знайдете собі друзів зі схожими інтересами; 
• не бійтесь розповідати про свою проблему, завжди знайдеться одна людина, яка захоче Вам допомогти; 
• нікому не дозволяйте позбавляти Вас власної думки – Ваша думка має право на існування.

202-2

Після проведення заходу дітям роз’яснили, що вони у разі потреби можуть звертатися до Сторожинецького бюро правової допомоги.

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0372) 51-36-12.
До працівників Сторожинецького бюро правової допомоги звертайтеся за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а, тел.: (03735)2-28-99.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).