назад
28.02.19

Булінг: учитель має знати!

SuR 190228 01«Як діяти вчителю у разі виявлення випадку булінгу в школі?» Це питання наразі є одним із актуальних для освітянської спільноти. Для того, щоб надати педагогам юридичні роз’яснення, поради та консультації на засідання міської координаційної ради з профілактики правопорушень запрошено заступника директора Регіонального центру Валентину Волобуєву.

Представники 30 шкіл м. Суми зібралися на засідання міської координаційної ради з профілактики правопорушень «Соціалізація освітнього виховного середовища – головна умова успішного життєвого старту молодої людини». Серед важливих питань – шкільний булінг: причини, наслідки, протидія. Якщо з видами булінгу, його певними причинами та наслідками педагоги вже добре ознайомлені, то питання чіткого алгоритму дій в разі виникнення таких складних ситуацій наразі для багатьох залишається відкритим. Зустріч з представницею центру правової допомоги Валентиною Волобуєвою допоміг розібратися в багатьох юридичних нюансах. Під час жвавого діалогу на конкретних життєвих прикладах юрист та освітяни розглядали доцільність та законність дій педагогічних працівників. «Головне, що ви маєте пам’ятати: окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу. Якщо керівник закладу освіти не повідомить поліцію про відомі йому випадки цькування серед учнів, його оштрафують або призначать виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку», – наголосила Валентина Волобуєва.

SuR 190228 02Тож, учителі мають розуміти, що приховування факту булінгу в школі є порушенням законодавства. При цьому, далеко не всі, так би мовити, неприятельські стосунки між деякими учнями слід вважати булінгом. Юрист наголосила на тому, що булінгом вважається систематичне цькування дитини.

Валентина Волобуєва також порадила педагогам використовувати всі наявні ресурси. Зокрема, фахівець наголосила на співпраці Регіонального центру з ювенальною превенцією в межах підписаного меморандуму про співпрацю, а також взаємодії зі шкільними офіцерами поліції. Представники цих організацій проводять численні правопросвітницькі заходи щодо протидії булінгу, тож учителі мають посили профілактичну роботу в цьому напрямку. Окрім цього, важливими є тематичні зустрічі з батьками та роз’яснення всіх нюансів цього питання. 

SuR 190228 03Підсумовуючи, представники координаційної ради зазначили, що і надалі співпраця з працівниками центрів правової допомоги у питанні протидії булінгу є необхідною та актуальною. Тож, в регіоні продовжується інформаційна кампанія «Стоп булінг», цільовою аудиторією якої є не лише учні, а й педагогічні колективи та батьки.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.