назад
04.02.19

Булінгу не місце у вінницьких школах

01 02 2019 1

Нещодавно у Вінниці відбулася презентація соціального проекту фотографа Костянтина Ревуцького та Українського інституту дослідження екстремізму  «Стоп Шкільний Терор»! У фотовиставці взяли участь також правники системи безоплатної правової допомоги Вінниччини.

1 лютого, у п’ятницю, в конференц-залі ресторану Монт Блант відбулася виставка фоторобіт, присвячених темі булінгу.  Булінг – це відносно новий термін для пересічного українця, зміст якого кожен із нас не просто знає, а в більшості випадків стикався з цим явищем у дитинстві. Булінг – це агресивна поведінка щодо окремої особи або групи, з метою приниження, домінування, фізичного чи психологічного самоствердження. Цькування у школах – це травматичний досвід, який ламає дитячу психіку і може стати причиною проблем у майбутньому. Коли дитину ображають у школі, вона втрачає інтерес до навчання та хобі, не може знайти друзів, стає невпевненою у собі. Дуже часто булінг залишається непоміченим батьками, вчителями, старшими наставниками, саме тому головна ідея, що була вкладена у фотографії звучала однозначно та голосно: «Не вдавай, що не бачиш».01 02 2019 2

У відкритті фотовиставки взяли участь представники Вінницької міської ради, поліції, офісу дитячого омбудсмена, різних громадських організації та депутати Вінницької обласної ради. До участі у заході була запрошена також Дар’я Божнюк – заступниця директорки Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області.  Пані  Дар’я  розповідала учасникам заходу про те, куди звертатися за допомогою у випадках булінгу та як захистити себе у правовий спосіб. «Реалії нашого сьогодення резюмують той факт, що наслідки булінгу виходять далеко за межі школи та шкільного двору, тому держава доклала суттєвих зусиль для корегування законодавства в даній сфері. У січні 2019 року Президент України підписав закон, яким визначається поняття булінгу та передбачається адміністративна відповідальність за нього. Дуже важливо, щоб дорослі громадяни знали, як діяти, якщо стали свідками цькування у дитячому колективі чи на вулиці, адже від цього залежить доля маленьких українців » – говорила Даря Божнюк.01 02 2019 3

Основна мета таких заходів – привернути увагу до проблеми булінгу в українських школах та скоординувати зусилля для його запобігання та боротьби з наслідками цькування.

Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

 


banner facebook 330x106