назад

Час Чернігівський: “Розширено коло осіб, які можуть розраховувати на безоплатну вторинну правову допомогу”

160117 Про новації у Законі України «Про безоплатну правову допомогу» говорила 16 січня 2016 року на брифінгу у Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко.

У першу чергу зміни стосуються кола осіб, які мають право на зазначену допомогу.

— Насамперед, йдеться про внутрішньо переміщених осіб та осіб, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу, а також осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, відтепер безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, а й з будь-яких інших питань, — повідомила Ірина Протченко.

За її словами, суттєво змінилися і підходи до визначення рівня малозабезпеченості, що є критерієм для отримання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД). Особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів (на сьогодні — це 3200 гривень). Також враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.

До речі, БВПД (правовий захист, представництво в судах) надається у кримінальному процесі з 2013 року. Це забезпечує доступ до правосуддя в середньому по області 1700 підозрюваним та обвинуваченим щорічно.

2017_01_16_Slaid1.jpg

2017_01_16_Slaid2.jpg

Слід зазначити, що в області з 2015 року працюють 3 місцевих центри з надання БВПД — у Чернігові, Мені та Ніжині. Вони забезпечують доступ до БВПД всім визначеним законом категоріям осіб у цивільних та адміністративних справах. В першу чергу — представникам соціально вразливих верств суспільства.

За період роботи з 1 липня 2015-го по 31 грудня 2016-го до центрів надійшло понад 8 тисяч звернень, звернулося 5 140 осіб, 659-ти особам призначено адвоката для представництва в судових спорах.

Восени 2016 року у 19-ти районах області почали роботу новостворені відділи місцевих центрів з надання БВПД – бюро правової допомоги. Їх робота спрямована на:

  • правопросвітництво;
  • надання безоплатної первинної правової допомоги (правові інформації та консультації);
  • забезпечення доступу до БВПД (захист, представництво інтересів у суді, складання документів процесуального характеру);
  • забезпечення доступу до електронних сервісів Мін’юсту.

До речі, останньою послугою вже скористалася 31 особа.

Взагалі за чотири місяці минулого року за допомогою до бюро звернулося 4105 осіб, із них у 162 осіб прийнято звернення про надання БВПД, вирішено 615 питань.

Місцеві центри також активно співпрацюють з органами влади та громадськими організаціями. Так, вже укладено 44 Меморандуми про співпрацю.

Крім того, 9 районними радами та об’єднаними територіальними громадами Чернігівщини прийнято Програми правової освіти та надання безоплатної правової допомоги населенню громади на 2016 – 2017 роки.

2017_01_16_Slaid4.jpg

Звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області можна за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, к. 711, тел: (0462) 651-477. Єдиний номер системи правової допомоги (безкоштовно та цілодобово) — 0-800-213-103.

 За публікацією інформаційного видання Час Чернігівський