назад

Чернівецьким студентам розповіли про шлюб

Хто має право вступати в шлюб? Яка процедура подачі документів? Про це фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля говорила зі студентами Вищого професійного училища №3 у  Чернівцях.   

За українським законодавством кожна особа, яка досягла 18 років та на момент подачі документів офіційно не є одруженою, може створити сім’ю. В окремих випадках, якщо є відповідне рішення суду про надання права на шлюб, створити сім’ю можуть навіть шістнадцятирічні.

«Одруження або, як правильніше казати з правової точки зору, державна реєстрація шлюбу, здійснюється органами державної реєстрації актів цивільного стану. Для того, щоб провести державну реєстрацію шлюбу потрібно звернутись до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану. При цьому, немає жодного значення, де зареєстровані закохані, тобто документи можна подати до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану в будь-якому населеному пункті», – пояснила присутнім фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля.

За загальним правилом після подачі заяви про реєстрацію шлюбу, майбутньому подружжю надається місячний термін на те, щоби подумати над своїм бажанням стати єдиною сім’єю. Єдиною можливістю уникнути очікування може бути рішення керівника органу державної реєстрації актів цивільного стану скоротити цей строк за умови наявності документів, які дають право на термінове одруження: вагітність, наявність спільних дітей або хвороба, яка становить загрозу для життя. У випадку, якщо є відомості про наявність перешкод для реєстрації шлюбу, керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану може відкласти реєстрацію шлюбу, але не більш як на три місяці. Рішення про це може бути оскаржене в суді.