назад

Чоловіка, якого звільнили у зв’язку зі вступом на військову службу, поновили на посаді

вч     Апеляційний суд Хмельницької області поновив на посаді військовослужбовця, звільненого з військової частини у зв’язку зі вступом на військову службу за контрактом, та зобов’язав роботодавця виплатити йому середній заробіток за час вимушеного прогулу в сумі понад 48 тис. грн.

     Як розповів клієнт Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, з жовтня 2012 року він працював на посаді провідного інженера у військовій частині А 2641 (м. Кам’янець-Подільський). У 2015 році, згідно з Указом Президента України від 14.01.2015 р. “Про часткову мобілізацію” та на підставі наказу Міністра оборони України від 22.09.2015 р. № 713, чоловіка, як офіцера запасу (відповідно до ст.ст. 20, 23 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”), прийняли на військову службу за контрактом та призначили на посаду старшого офіцера відділу протимінної діяльності Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності. 13.10.2015 р. у зв’язку зі вступом на військову службу військовослужбовця звільнили з роботи у військовій частині.

     На переконання клієнта центру, його звільнення було незаконним, оскільки на нього поширюються пільги та гарантії, що їх встановлює для працівників Закон України “Про військовий обов’язок і військову службу”, а також Кодекс законів про працю. Утім, Кам’янець-Подільський міськрайонний суд, до якого звернувся громадянин, у задоволенні позовних вимог — поновленні на роботі та стягненні середнього заробітку за час вимушеного прогулу — відмовив.

     Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, військовослужбовець звернувся до Апеляційного суду Хмельницької області.

     Адвокат Сергій Пілінський, якого призначили у Кам’янець-Подільському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (доручення № 61 від 03.11.2015 р.), зумів у апеляційній інстанції довести помилковість висновку Кам’янець-Подільського міськрайонного суду.

     Відтак колегія суддів дійшла висновку, що рішення суду першої інстанції суперечить ч. 3 ст. 119 КЗпП, відповідно до якого за всіма мобілізованими працівниками, як призваними на військову службу на особливий період, так і прийнятими за контрактом, на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і компенсується з бюджету середній заробіток на підприємстві, де вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності.

     Крім того, згідно зі ст. 235 КЗпП у разi звiльнення без законної пiдстави або незаконного переведення на iншу роботу працiвник повинен бути поновлений на попереднiй роботi органом, який розглядає трудовий спiр. При винесеннi рiшення про поновлення на роботi орган, який розглядає трудовий спiр, одночасно приймає рiшення про виплату працiвниковi середнього заробiтку за час вимушеного прогулу або рiзницi в заробiтку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не бiльш як за один рiк. Якщо заява про поновлення на роботi розглядається бiльше одного року, не з вини працiвника, орган, який розглядає трудовий спiр, виносить рiшення про виплату середнього заробiтку за весь час вимушеного прогулу.

     Таким чином, 24 жовтня 2016 року колегія суддів вирішила задовольнити апеляційну скаргу та позов військовослужбовця, поновити його на посаді провідного інженера військової частини А2641 м. Кам’янця-Подільського, а також стягнути з військової частини на користь позивача 48665,52 грн середнього заробітку за час вимушеного прогулу (з 13.10.2015 р. по 24.10.2016 р.).

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.