назад

Підстави та порядок зміни розміру аліментів

26.12.2016 - alimentyДо Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги останнім часом все частіше звертаються за консультацією з питань розлучення та стягнення аліментів. Зокрема, чоловік з 2014 року сплачує аліменти на утримання неповнолітньої дитини. Однак, у вересні 2016 року в його новій сім’ї народилася дитина, в зв’язку з чим він не може сплачувати той розмір аліментів, який був визначений судом. Чи можна змінити розмір аліментів проконсультували фахівці Коростенського місцевого центру.

Працівники центру повідомили, що відповідно до ст. 273 Сімейного кодексу України, якщо матеріальний або сімейний стан особи, яка сплачує аліменти, чи особи, яка їх одержує, змінився, суд може за позовом будь-кого з них змінити встановлений розмір аліментів або звільнити від їх сплати.

Оскільки батько, який виплачує аліменти на дитину від першого шлюбу, при народженні дитини у другому шлюбі вправі вимагати зменшення розміру аліментів, оскільки він зобов’язаний утримувати в рівній мірі і другу дитину.

Необхідно враховувати, що сімейним законодавством України встановлено мінімальну межу аліментів, що можуть стягуватися на одну дитину, а саме: розмір аліментів не може бути меншим ніж 30 % відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Проте, законодавством врегульовано і максимальну межу сплати розміру аліментів та додаткових витрат, що стягується на усіх дітей, який не може бути більшим, ніж 50 % заробітної плати платника аліментів.