назад
07.06.18

Чи дозволено приміряти білизну в магазині?

bilyzna v mag

У магазинах та точках продажу білизни продавці часто-густо дають суперечливі відповіді на запитання «Чи можна приміряти?». У дорогому бутіку Вам, швидше за все дозволять приміряти усю білизну, у точках продажу, де ціни середні або економні, часто відмовляють у примірці, мотивуючи це «не гігієнічністю» процедури. Де ж правда? З цим питанням допоможуть розібратися фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області.

У Законі говориться, що власник магазину зобов’язаний створити покупцю зручні умови для ознайомлення, вибору та примірки швейних, хутряних, овчинно-шубних товарів і головних уборів. Крім того, зона примірки швейних, трикотажних, хутряних, овчинно-шубних товарів і головних уборів у торговельному залі обладнується примірочними кабінами з дзеркалами. Давайте поступово з’ясуємо, що ж мається на увазі під «створити умови» у випадку примірки білизни.

Українці давно звичні до примірок у різних погодних умовах, бо якщо купуєш річ на ринку, то, наприклад взимку, доводиться міряти речі за шторкою. Проте те, це нікого ніколи не зупиняло, адже підібрати річ без примірки практично неможливо. А що казати про білизну, адже це товар, який обміну та поверненню не підлягає. Білизна – взагалі окрема тема для розмови, її не можна вибирати «на око». Звичайно, якщо людина досконало знає параметри власного тіла і надає перевагу одному бренду. У всіх інших випадках білизну потрібно приміряти.

Для цього в магазинах облаштовують зариті примірочні з дзеркалами, щоб покупець міг добре розгледіти всі нюанси майбутнього надбання. Але це не всі умови, які повинні бути забезпечені магазином, де продається білизна. У більшості салонів примірка нижньої білизни дозволена тільки поверх вашого власного. Це робиться задля безпеки покупців. Адже в магазині не вимагають надати довідку про стан шкіри або волосся. Але така практика має і свої підводні камені. Справа в тому, що жіноча білизна різних фірм має відмінні розміри, і вони визначаються не тільки по обхвату грудей, а й по повноті чашечки бюстгальтера. У більшості фірм-виробників нижньої білизни також свої особливості крою та пошиття. Безумовно, процедура примірки білизни прямо на тіло не є гігієнічною, тому бюсти з внутрішньої сторони повинні забезпечуватися тонкими поліетиленовими смужками. Найчастіше магазини обмежують покупців приміркою тільки бюста, оскільки вважається, що трусики підібрати можна й без примірки. Багато продавців пропонують визначити розмір білизни за допомогою сантиметрової стрічки та спеціальної таблиці. Але навіть такий підбір не гарантує, що нижня білизна сяде на Вас ідеально і підходять під Вашу фігуру. Білизна повинна бути забезпечена додатковими гігієнічними вставками для примірок – силіконовими чи поліетиленовими наклейками, які за потреби можна зняти і замінити.

Тому якщо у магазині Вам відмовляють у примірці білизни – це порушення Ваших прав, а магазин не забезпечив належні умови для примірки товару.

Алгоритм дій в такій ситуації:

  1. залишити запис у книзі скарг зі зазначенням моделі, яку не дозволили приміряти. Протягом 7 днів адміністрація магазину повинна надати вам відповідь на електронну пошту (якщо ви зазначали) або здійснити допис у книзі скарг;
  2. якщо цього не відбулося, слід сфотографувати запис у книзі скарг і надіслати його до Управління захисту прав споживачів, описавши ситуацію, що сталася;
  3. після цього відбудеться перевірка такого магазину і за недотримання правил продажу непродовольчих товарів може виноситися припис.

У відповідь на це Ви можете зателефонувати на гарячу лінію Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області (0432) 65 88 44 та залишити усну скаргу.

Довідково:

  1. Наказ «Про затвердження Правил продажу непродовольчих товарів»;
  2. Постанова Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року № 172 «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів»».

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 


banner facebook 330x106