назад

Чи можна отримати інформацію про зарплату працівників апарату сільської ради? Консультація фахівця бюро

18985381 1394167190628865 1631029944 n

Нещодавно головний спеціаліст Лановецького бюро правової допомоги Оксана Жмака провела робочу зустріч із сільським головою Борсуківської об’єднаної територіальної громади Іваном Друзем. Зустріч відбулася спільно з представниками Лановецького об’єднаного управління Пенсійного фонду України, управління соціального захисту Лановецької районної державної адміністрації та працівником відділу взаємодії з роботодавцями Лановецького районного центру зайнятості.

До фахівчині бюро звернувся депутат сільської ради, який цікавився чи правомірно йому відмовили у наданні такої інформації: на вимогу жителів села він подав до сільської ради депутатський запит із проханням повідомити розмір заробітної плати працівників апарату сільради. Натомість, депутату надіслали відповідь, що ця інформація не може бути розголошена, оскільки є інформацією персонального характеру і без згоди власника її не мають права оприлюднювати.

18985288 1394167107295540 348305111 n

Оксана Жмака роз’яснила, що інформація про заробітну плату працівників органу місцевого самоврядування є відкритою:

ВАЖЛИВО

Стаття 5 Закону України «Про захист персональних даних» декларує:  персональні дані, що стосуються здійснення особою, яка займає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень, не є конфіденційною інформацією.

Інформація про отримання у будь-якій формі фізичною особою бюджетних коштів, державного чи комунального майна, крім випадків, передбачених статтею 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», також не належить до інформації з обмеженим доступом.

19047710 1394167260628858 783348972 n

Заробітна плата та інші виплати (премії, матеріальна допомога тощо) посадовим та службовим особам є витратами з бюджету. Закон України «Про оплату праці» дозволяє надавати відомості про оплату праці, коли це передбачено законодавством. Отже, інформація про заробітну плату, премії, матеріальну допомогу, будь-які інші виплати з державного чи місцевого бюджету працівникам органу місцевого самоврядування не є конфіденційною, не може бути обмежена в доступі і може надаватися на запит.

Також у Лановецькому районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відбулося чергове засідання групи взаємопідтримки прийомних батьків і батьків вихователів, у якому Оксана Жмака взяла участь. У ході засідання працівниця бюро ознайомила присутніх батьків із роботою бюро правової допомоги. Проінформувала і про основні положення Закону України «Про безоплатну правову допомогу»: які є суб’єкти права на БВПД, зазначені у статті 14 Закону та перелік підтверджуючих документів, котрий необхідно подати для отримання безоплатної правової допомоги.

Звернутися за правовими консультаціями, а також за повною інформацією щодо права на безоплатну вторинну правову допомогу можна до Лановецького бюро правової допомоги за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20а (4 поверх); тел. (03549) 2-24-59.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.