назад

Чи повинен відповідати один з подружжя за борги іншого? – консультують у Синельниківському бюро правової допомоги

tckb ve yt gkfnbn pf rhtlbn ljkyf kb tyfДо Синельниківського бюро правової допомоги звернулась мешканка м. Синельникове за юридичною консультацією щодо обов’язку повернення грошових коштів, які її чоловік отримав за договором позики.

Ситуація склалася наступним чином: чоловік клієнтки два роки тому назад взяв у борг у свого співробітника кошти в сумі 50 000 гривень. Написав розписку про отримання грошей, вказавши строк повернення боргу. В передбачений строк борг не повернув. Співробітник звернувся з позовною заявою про повернення боргу до суду і, оскільки жінка перебувала в зареєстрованому шлюбі з боржником, просив стягнути борг з подружжя в солідарному порядку.

Жінка просила правників бюро роз’яснити, чи повинна вона згідно закону відповідати за борги чоловіка. Враховуючи те, що про борг чоловіка вона нічого не знала і згоди на позику не надавала.

Керівник Синельниківського бюро правової допомоги Микола Черваньов пояснює: сам по собі факт перебування у шлюбі з боржником не створює солідарного обов’язку для подружжя щодо повернення боргу.

Виходячи зі змісту ч. 4 ст. 65 Сімейного кодексу України, той з подружжя, хто не брав безпосередньо участі в укладенні договору, стає боржником, якщо, по-перше, договір укладено другим із подружжя в інтересах сім’ї, по-друге, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім’ї.

І тільки за поєднанням цих двох умов другий з подружжя є солідарним боржником за договором позики, і відповідно, в нього виникає обов’язок повернути борг.

Навіть якщо другий з подружжя не знав про укладення договору позики (не надавав згоди на укладення цього договору), він вважається боржником, якщо об’єктивно цей договір було укладено в інтересах сім’ї та одержані кошти були використані в інтересах сім’ї.

У разі виникнення спору і вирішення його в судовому порядку необхідно встановити факт, чи були позичені кошти витрачені чоловіком в інтересах сім’ї. Від цього буде залежати вирішення питання, чи є жінка солідарним боржником за договором позики, укладеним чоловіком, і чи виникає у неї обов’язок повернення боргу.

При виникненні правових проблем звертайтесь за юридичною консультацією до Синельниківського бюро правової допомоги за адресою: м. Синельникове, вул. Богми, 4-а, тел. (05663)4-14-35, (095)502-83-30, synelnikivske@legalaid.dp.ua. Нагадуємо, що Перший дніпровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел. (056) 742-82-33, (099) 232-77-89.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.