назад

Чи є у засуджених право на правову допомогу?

1Право особи на правову допомогу, в тому числі й засудженої, гарантовано як у міжнародному, так і у національному праві.

Частиною 1 ст. 59 Конституції України закріплено право кожного на правову допомогу. Основний закон визначає, що у випадках, передбачених законом, ця допомога повинна надаватися безоплатно. Відповідно до статті 63 зазначеного Закону, засуджений користується всіма правами людини та громадянина, за винятком обмежень, визначених законами України та встановленими вироком суду.Право засуджених на правовому допомогу закріплене одразу ж у декількох статтях Кримінально-виконавчого кодексу України (далі – КВК). Воно згадується у ч. 2 ст. 8 та ч. 1 ст. 107 КВК серед інших прав. 


З метою розширення доступу засудженних до правосуддя
16 серпня 2016 року головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної допомоги Регіонального центру з надання вторинної безоплатної правової допомоги у Запорізькій області Олексій Богдан разом з директором Першого запорізького місцевого центру з надання БВПД  Ольгою Бородіною провели правопросвітницьку зустріч у Вільнянській установі виконання покарань (№11).

6-

Зазначений захід відбувся згідно Графіку надання безоплатної правової допомоги, проведення просвітницької та роз’яснювальної роботи з правових питань особам, які перебувають в установах виконання покарань та місцях тимчасового утримання осіб, а також персоналу зазначених установ Запорізької області на 2016 рік, затверджений Регіональним центром з надання БВПД у Запорізькій області та управлінням Державної пенітенціарної служби України в Запорізькій області 29 лютого 2016 року.

-Метою сьогоднішньої зустрічі є об’єднання зусиль для результативної та ефективної реалізації Законів України «Про безоплатну правову допомогу» та «Про Державну кримінально-виконавчу службу України, – зазначив заступник начальника з соціально-виховної та психологічної роботи Вільнянській установі виконання покарань (№11) Євгеній Заліський.

Директором Першого запорізького місцевого центру Ольгою Бородіною під час виступу було роз’яснено порядок отримання безоплатної правової допомоги за цивільними та адміністративними справами та надано правові консультації з вказаних питань.

Головним спеціалістом відділу організації надання безоплатної вторинної допомоги Регіонального центру з надання вторинної3 безоплатної правової допомоги у Запорізькій області Олексієм Богданом під час виступу було роз’яснено право засуджених осіб на адвоката у кримінальному провадженні та порядок його отримання починаючи з моменту затримання до моменту фактичного засудження та направлення особи для відбування покарання, при цьому було закцентовано увагу на конкретний зміст фактичних даних про особу, яка потребує надання правової допомоги, що мають міститись у заяві про отримання безоплатної вторинної правової допомоги та наявність супровідного листа керівництва установи виконання покарань.

Після виступу слухачі, а це особи, що засуджені вперше до позбавлення волі строком до 5 років,  мали змогу задати питання, що наразі їх турбують найбільше: перерахунок строку відбування покарання, відповідно до закону «Савченко», розлучення з особою яка перебуває за територією України, отримання кваліфікованої медичної допомоги, перебуваючи в установі виконання покарань та порядок законних дій осіб під час затримання та арешту.

Наприкінці зустрічі присутнім було роздано брошур з інформацією про права засуджених на безоплатну вторинну правову допомогу та порядок її отримання.

2-Після зустрічі фахівцем Регіонального центру Олексієм Богданом, в присутності заступника начальника з соціально-виховної та психологічної роботи Євгенія Заліського та психолога ВСВПР Інни Лазаревської до керівництва Вільнянської установи виконання покарань (№11) було доведено про необхідність посилення контролю за неухильним виконанням Наказу Міністерства Юстиції України № 2186/5 від 29.12.2014 року «Про затвердження правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань» в частині направлення звернень про надання правової допомоги засудженим до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області, виключно разом із супровідним листом керівництва установи виконання покарань.  

Нагадуємо, що звернутися за правовою допомогою можна до:

Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 2-й поверх. Тел.(061) 764-60-77. 

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).