назад

Демобілізованих учасників АТО поінформували щодо захисту свої прав та надали правові консультації

ShM 170125 0 S   У Шосткинському міськрайонному центрі зайнятості 25 січня відбувся інформаційний семінар для демобілізованих учасників антитерористичної операції, в якому взяли участь працівники Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

 Питання захисту учасників АТО у суспільстві є дуже актуальними. Військові часто не проінформовані про свої права та процедуру їх захисту, а тому виникають конфлікти чи непорозуміння. Метою семінару було надати учасникам АТО всебічну інформацію щодо соціальних гарантій та захисту своїх прав.

ShM 170125 1 S

Діалог з демобілізованими військовими відбувся за участю заступника начальника відділу активної підтримки безробітних центру зайнятості Людмили КІЗТУГАНОВОЇ, працівників Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – начальника відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Ольги ПРАВОСУД та начальника відділу представництва Наталії ОЛІЙНИК.

ShM 170125 2 S

Працівники Шосткинського місцевого центру поінформували присутніх про діяльність центру, види правових послуг, які надаються центром, правовий захист учасників АТО, пільги та соціальні гарантії для учасників бойових дій тощо. Ольга ПРАВОСУД акцентувала увагу на внесених змінах до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема зазначила, що відтепер ветерани війни, у тому числі учасники бойових дій та інші особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» матимуть змогу скористатися усіма видами правових послуг. Таким чином безоплатна вторинна правова допомога надаватиметься не лише з питань соціального захисту, а з будь-яких питань.

Під час семінару учасники АТО активно задавали питання, на які працівники місцевого центру надали роз’яснення та правові консультації з питань житлово-комунальних послуг, порядку отримання путівок на  санаторно-курортне лікування, проїзду у міському та міжміському транспорті та процедури надання земельної ділянки.

«Хоча наше законодавство і не зовсім досконале, але ті, хто захищає нашу країну повинні відстоювати свої законні права, і ми будемо вам у цьому допомагати. А за необхідності звернення до суду місцевим центром буде призначений або адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги, або штатний юрист центру, який також матиме право на представництво інтересів особи у суді. Для вас – це безкоштовно, до того ж, не потрібно сплачувати судовий збір» – наголосила під час розмови Наталія ОЛІЙНИК.

ShM 170125 3 S

В свою чергу заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Людмила КІЗТУГАНОВА зазначила, що подібні заходи спеціалісти Шосткинського міськрайонного центру зайнятості планують проводити й надалі, адже юридична підтримка учасникам АТО завжди необхідна.

Наприкінці семінару кожен учасник АТО отримав інформаційно-роз’яснювальні матеріали щодо своїх прав.