назад

Депутатський корпус, місцеві органи влади, установи системи безоплатної правової допомоги та громадськість готові запровадити та реалізовувати програму правової допомоги для населення Запорізької області

DSC 3017Про позитивний досвід взаємодії центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, органів місцевого самоврядування та громадських організацій говорили 8 листопада поточного року в Запоріжжі на засіданні «круглого» столу.

       Захід було організовано та проведено з метою поширення позитивного досвіду взаємодії центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, зокрема, у розробленні, прийнятті та реалізації місцевих програм надання безоплатної правової допомоги, пошуку дієвих механізмів вирішення проблемних питань, які виникають в ході такої роботи, а також враховуючи те, що органами місцевого самоврядування розпочато розгляд та формування місцевих бюджетів на 2018 рік.

       У заході прийняли участь, окрім представників установ системи безоплатної правової допомоги з усієї області, й керівництво Запорізької обласної ради, депутатський корпус, голови та члени постійних комісій Запорізької облради, представники районних рад та об’єднаних територіальних громад, громадські активісти та представники громадських організацій.

      DSC 3020 Як на початку заходу зазначив директор Регіонального центру Павло Наливайко,  Конституція Україна чітко визначає права громадян України на правову допомогу, а у певних випадках – на безоплатну правову допомогу. Було приділено увагу місії, баченню та цінностям системи БПД, етапам розвитку та вдосконалення надання безоплатної правової допомоги.  Директор РЦ також  зазначив, що первинна правова допомога спрямована на доступ до правової  інформації, кваліфікованих юридичних консультацій, допомогу у складанні скарг, заяв тощо. Це той сервіс, який потрібно надавати населенню віддалених районів області та членам об’єднаних територіальних громад.

       Щодо «круглого» столу висловився керуючий справами виконавчого апарату Запорізької облради Володимир Подорожко, зазначивши, що проведення подібного заходу є вимогою часу, адже розвиток територій, до якого спонукає реформа децентралізації, включає передачу прав до місцевих органів влади, а це значить збільшення функцій, обов’язків, можливостей та повноважень.

       Начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Другого миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Болгак  провела презентацію методичних рекомендацій «Програма надання безоплатної правової допомоги: розроблення, планування, виконання, звітування».

       DSC 2957Керівництво Бердянського, Мелітопольського та Першого запорізького місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги разом з Павлом Наливайком окреслили результати свої роботи в напрямку розробки та прийняття Програм надання безоплатної правової допомоги. Наразі у Запорізькій області прийнято чотири програми, а саме Програма безоплатної правової допомоги населенню міста Бердянська на 2016-2017 роки та Програма надання безоплатної правової допомоги населенню Запорізького району Запорізької області на 2016-2017 роки (добігають свого кінця), Програма розвитку та функціонування системи безоплатної правової допомоги для мешканців міста Бердянська на 2017 – 2018 роки, Програма розвитку та функціонування системи безоплатної правової допомоги для мешканців Осипенківської ОТГ. На розгляді знаходиться 10 Програм надання безоплатної правової допомоги для мешканців  Комиш-Зорянської ОТГ, Преображенської ОТГ, Веселівської ОТГ, міста Пологи та Дніпрорудне, села Плодородне, селище Приазовське тощо.

       Наступною частиною заходу була презентація проекту Регіональної програми надання безоплатної правової допомоги населенню на 2018-2019 роки.

       Ідею впровадження Програми правової допомоги на регіональному рівні підтримали депутати обласної ради та представники громадськості.

       Голова постійної  комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою Дмитро Майстро зауважив, що обласна рада не знаходиться осторонь змін у правовій сфері та намагається активно сприяти центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги як на регіональному, так і на місцевому рівнях.

У деяких районах області вже є приклади взаємодії установ системи БПД та органів місцевої влади. В планах є розробка та затвердження регіональної програми, адже ця допомога дуже потрібна мешканцям області. Люди часто звертаються з типовими питаннями до депутатів, до органів місцевого самоврядування, державної влади, та після впровадження програми людина знатиме куди звертатися за допомогою, – сказав депутат та виказав сподівання на розширення співробітництва з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях.DSC 2999 0

       Голова постійної комісії з питань законності, боротьби з корупцією, регламенту, депутатської діяльності та депутатської етики, прав людини, свободи слова та інформації Ірина Вишнякова підкреслила, що прийняття відповідної програми дозволить вирішити ще більше проблем юридичного характеру мешканців усіх куточків Запорізької області, а наявний позитивний досвід підкреслює реальність запровадження дієвих механізмів допомоги населенню.

       У підсумку заходу Володимир Подорожко зазначив, що наразі у Запорізькій області відсутня відповідна програма, але депутатський корпус, в якому є кваліфіковані правники, разом з представниками Регіонального центру, місцевих органів влади та громадськості готові запровадити та реалізовувати програму правової допомоги.